KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 17, 2020

Карпатска овчарка

Карпатска овчаркаКарпатската овчарка е порода големи овчарски кучета, произхождащи от планината Карпати в Румъния.

История
Първите сведения за породата са дадени в „Животът на животните“ от Алфред Едмунд Брем и в „Списание за ветеринарна медицина“, година 15, брой 2.

Според данните на клуба отглежданите в Рукър, окръг Арджеш овчарски кучета са предшественици на днешните карпатски овчарки.

През март 1998 г. група любители на породата създават „Клуб за карпатска овчарка“ (Clubul de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin). По-късно клубът е преименуван на „Национален клуб на притежателите на карпатски овчарки“ (Clubul Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin), чието седалище е в град Бистрица.

През март 2003 г. в Бистрица е направена конференция, която е обсъдила въпросите по произхода на румънските овчарски кучета. На 6 юли 2006 г. в Буенос Айрес породата е призната от Международната федерация по кинология.

Смята се, че карпатската овчарка, заедно с други пазачи на обори се е появила от създадани преди около 9000 години породи в Месопотамия, които били селектирани скоро след одомашаването на овцете и козите.

Здраве
Екземплярите от тази порода живеят средно 12-14 години.

Характер
Карпатската овчарка е много отдадено и смело куче, с добри маниери. Създадено е да се бори с мечки, защитавайки стадата овце в оборите или своя господар от нараняване.


Scroll to top