KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юли 21, 2019

Кане Корсо Италиано

Кане корсо ИталианоКане корсо италиано  е брахицефална италианска порода кучета от рода на мастифите.

Екстериор
Кане корсо се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова/светлокафява окраска. То е с релефна и мощна мускулатура, грациозни движения, високо и снажно на ръст.

Характер
Невероятно добро сработване със стопанина, използвано преди всичко за охрана, а впоследствие и като домашен любимец впредвид привързаността му към семейството.

В Италия породата се е наложила като "куче на мафията", заради нрава му досущ приличащ на член на Коза Ностра - себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията и жесток към всички, които я наранят.

Притежава спокойствие и вдъхва респект присъщи за уравновесените и държащи под контрол положението огромни породи. Кане Корсо никога не атакува без причина.

Може наоколо да е пълно с всевъзможни дразнещи го котки, други кучета или странични шумове, но ако стопанина не му подаде команда то остава безмълвно. Изключително податливо към дресировка. Понякога не се нуждае и от думи, един поглед е достатъчен за това интелигентно куче, за да разбере какво се желае от него. Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност.

Ще се изненадате с каква лекота прескача препядствия или догонва зададена цел. Кучето се подчинява на всички в семейството, но избира само един от тях за свой стопанин и счита неговата дума за неоспорим закон. Когато дълго време той отсъства корсото страда, има нужда от човешка близост и внимание, за което се отплаща с подчинение и любов.

Особености
Породата е природно неподатлива към болести, много рядко вашето куче ще заболее за разлика от останалите породи. Затова и опазването на породата "чиста" при кане корсо е по-строга отколкото при останалите. Това куче практически е неуязвимо и "имунизирано" към всякакви инфекции. Бързо се адаптира към нова обстановка, движенията му са бавни, сигурни и грациозни.

Понякога се използва и при лов на едър дивеч. Ако му се подаде команда то атакува без да отстъпва без значение дали се бори с вълк или по-едро от него животно. Стига стопанина му да пожелае корсото въпреки благия си характер се бие до смърт, само за да угоди на собственика.


Scroll to top