KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Шетландска овчарка – Шелти

Шелти

     О-в Шетланд(Шотландия) е родното място на тази благородна порода кучета. Шетландската овчарка е добър пазач и изключителен помощник на пастира за добитъка.

     Шелти е може би най-известната порода кучета в света. Притежава здраво тяло с дълга и груба козина, чиято окраска има черни и бели  цветове със сини, кафяви или жълти петна. На височина достига между 34 и 42 см., а на тегло – от 5 до 12 кг. Има характерната издължена муцуна и малки уши с падащи напред връхчета, с широки гръден кош и шия и къси крайници.
     Шелтито е невъобразимо интелигентно куче. То е много енергично и мило животно, което е лоялно и привързано към господарите си. Обича игрите с децата и поради защитните му и териториални инстинкти трудно допуска непознати до себе си и обкръжението си. Шетландската овчарка много обича да лае и за да не го прави заплашително е важно да се социализира от малка. Положителните методи и кучешките лакомства е важно да са в основата на тяхното обучение.
     Нуждаят се от много упражнения и движение, затова е по-подходящо да се отглеждат в къща с двор. Важно е да сресвате козината им редовно и да знаете, че продължителността им на живот е около 14 – 15 години.


Scroll to top