KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Бодър Коли

Бодър Коли

    Бодър Колито е великобританска порода, чиито предшественици са овчарските кучета. Това са много работливи животни, които притежават добре развити охранителни качества.

     Колито е бранило английските стада  с овце през 13 век, а днес се възпитава за куче пазач или просто член от семейството. Кучето е със средно по големина тяло с височина около 56 см., и тегло 19 – 25 кг. Притежава дълга черно – бяла, кафяво – бяла, сиво – бяла и други, козина.
     Представителите на тази порода са умни, предани, енергични и възприемчиви, като се нуждаят от много физически и психически натоварвания. Препоръчва се Бодър Колито да се отглежда в къща с двор, но не го дръжте вързано, за да не започне да проявява враждебност към непознати и други животни. Инстинктът му на пастирско куче го прави безопасно за хората, но може да подгони някое селскостопанско животно. Това животно не е за апартамент особено, ако е тесен и целите да запазите мебелите си. Ако притежавате други дребни домашни любимци Колито не е вашето куче. То най-вероятно ще ги гони, което ще им се отразява много стресово.
     Това куче не бива да бъде оставяно само в компанията на малки и импулсивни деца, особено когато се храни. Понякога проявява непоносимост към тях, колкото и добре да е социализирано. Живее около 10 -14 години.


Scroll to top