KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 21, 2022

Руска синя котка

Руска синя коткаТази котка не се притеснява от хладният климат и може да живее както в къща, така и на открито. Названието “малтийска котка” се използвало за нея до началото на нашето столетие.

През 1874г руската синя котка взимала участие по изложби във Великобритания в класа на сините котки от всички разновидности, а едва през 1912г породата била отделена в отделен клас. Съвсем естествен бил фактът, че англичаните предпочитали своите по–масови британски сини котки пред “чужденката”.

След II Световна война селекцията на руската синя котка отново излязла на мода, независимо, че през военните години чистокръвните представители на породата били на изчезване. 

Нещата потръгнали, когато американските селекционери започнали да кръстосват британски котки (с опушено – сребриста козина) със скандинавските котки, характерни с изумруденозелени очи и плосък профил – този профил пък е резултат от кръстосвания на синя котка от Финландия със сиамска тип “блупойнт”.

По това време все още тези животни се подвизавали под различни имена: американска синя, “аршанж” (от руския град Архангелск), малтийска, испанска синя. Едва през 1948г синята руска котка получила своето днешно име. Независимо от това и до днес французите под термина “синя котка” разбират само своята котка шартрьоз, която обаче е с жълти очи и по–масивно тяло. Характерни са и изпъкналите “славянски” скули на руската синя котка.

Котараците от породата достигат полова зрялост на възраст около 1г, а женските – към 9-ия месец. Те раждат по 3 – 4 котета, чиято окраса първоначално не е равна – има ивици. Очите им не са със зелен цвят, а сини, но тези първоначални “странности” след 3-ия, 4-ия месец изчезват.

ХАРАКТЕР
Притежавайки любяща и спокойна натура, руската синя котка скоро се привързва към човека. Тя е кротък и игрив домашен приятел. Тъй като до известна степен е свенлива и плаха като темперамент, тя се разбира прекрасно с децата и другите домашни любимци. Синята руска котка е много умно създание и обича да отваря вратите, а нейният глас е тих и мелодичен.


РАЗНОВИДНОСТИ
Руската котка е само със син цвят на косменото покритие. Разбира се, това название е малко условно – нюансите се движат от светло сиво до “антрацит”. Предпочитат се по–светлите отенъци. Оцветяването по цялата дължина на тялото трябва да е равномерно и наситено, без ивици. Сребристите връхчета на космите придават на косменото покритие особен преливащ се сребърен блясък

ОПИСАНИЕ
Руската синя котка има грациозно и гъвкаво тяло със здрави нокти – то е мускулесто и “разтегнато” по дължина, но не е цилиндрично. Главатa е със среден размер и има клиновидна форма. Черепът е удължен и плосък, а носът образува прав ъгъл с очите. При американските селекции носната гъба е гълъбовосива, а при британските гълъбова на цвят. Муцуната на руската синя котка е широка. Очите са кръгли, широко поставени и живи със зелен цвят. Ушите са доста големи, раздалечени и широки в основата си. Те са леко заострени на върха с леки отблясъци.

Крайниците на синята котка са издължени и тънки с неголеми закръглени лапи, които имат розово–лилави възглавнички при американските варианти и гълъбови при британските селекции. Дългата падаща надолу опашка е в добра пропорция с тялото. Косменото покритие е гъсто и фино, напомнящо тюленовото покритие. Нито една порода котки няма такава козина! Тя е много мека, копринена и бухнала. В идеалния вариант, по космената покривка ще остане отпечатък от пръста ви, когато го прокарате по тялото на животното. За доброто състояние на руската синя котка е добре тя да се гали с ръка периодично, както и да се разресва с гребен. Истинският блясък се постига след изтриване на козината с влажна гюдерия


НЕДОСТАТЪЦИ
За дефекти при руската синя котка се смятат набитото или масивно тяло, главата с квадратен формат, удебелената в основата опашка. Недостатък е и телосложението при “сиамка” и жълтеникавият отблясък на очите. Не се допускат белите петна или ивици по косменото покритие.


Scroll to top