KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юли 21, 2019

Морска маймуна за домашен любимец

Морска маймунаТрябва да започнем от там, че морските маймуни не са маймуни изобщо. Да не говорим, че не живеят в морето. И не са дело на майката природа, а на изобретателя Харолд фон Браунхът.

Новата модна тенденция сред домашните любимци представлява изкуствено създаден вид соленоводна скарида, създадена през 1957 година.

Браунхът селектира хибридна порода от иначе древната колкото динозаврите артемия и започва да я продава под името „Моментален живот" с комплект за излюпване като непознат домашен любимец.


Съществата, кръстени маймуни заради съвсем далечното подобие в опашките, всъщност произлизат от група ракообразни, които владеят „криптобиоза". Това означава, че те могат да „заспиват" в случай на попадане в неблагоприятни обстоятелства и да останат в това състояние неопределено дълго време до подобряване на условията.

Тази им особеност всъщност е и най-атрактивната част от отглеждането на морски маймунки. При отваряне на пакета в него има единствено малко прашец. Изсипвате прашеца (който всъщност са яйцата на скаридите) в аквариума и в същата секунда морските маймуни оживяват. През следващите няколко седмици те нарастват значително, подхранвани със специална диета от квас и спирулина.

Други любопитни особености на морските маймуни са, че се раждат с едно око и преди да достигнат зрялост им изникват още две. Те са прозрачни и дишат чрез перестите си крачета. Възпроизвеждат се както по полов, така и по безполов път. И като финал: преследват лъчи светлина от фенерче или друго. Какво повече може да се желае от скарида домашен любимец?

Списание 8


Scroll to top