KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Април 18, 2021

Полезни съвети при избор и отглеждане на хамстер

Съвети при покупката на хамстер

С хамстер можете да се снабдите от ваш познат, който има малки или да си закупите от зоомагазините. Когато купувате хамстер трябва да се съобразите с това, че са активни нощно време. За това най-подходящ за покупка на такова животно е късния следобяд.

Когато си избирате хамстер трябва да огледате добре всички животни в клетката.

Здравото животинче е с добре отворени очи без изтечения от тях. Изпражненията му са твърди и сухи и задницата му е много чиста. Ако един от хамстерите има подобни признаци не си вземайте от тази клетка понеже може всички, които са вътре да са се заразили.

Отглеждане

Преди да си вземете хамстер трябва да си направите сметка дали ще можете да го отглеждате и да му осигурите най-подходящите условия за неговото пребиваване във вашето жилище.

Трябва да знаете, че хамстерите са активни нощно време и прочти през целия ден спят. Трябва да знаете също какво ще правите с вашият любимец когато вие сте на почивка. Важно е също почистването на клетката поне 1-2 пъти в седмицата. Всичко това трябва добре да се обмисли преди да се запътите към зоомагазина.

Здраве

Здравето на вашият хамстер зависи от вас. Течението, горещия и студения въздух, влагата могат да разболеят вашия любимец. При ваденето на хамстера извън клетката трябва да го предпазвате от различни опасности, които се крият в дома ви. Не бива да има достъпни за него електрически кабели. Не бива да го изпускате от поглед ако наблизо има съдове пълни с вода.

Хамстерите са любопитни и се пъхат във всяка дупка, която открият (зад парно, под мебели и др). Ако имате друг домашен любимец той не трябва да присъства в стаята когато хамстерът е на разходка. Чрез предварителното обезопасяването на всички тези неща вие ще осигурите вашето спокойствие и сигурността на вашия любимец.

Хамстерите са едни от най-устойчивите на болести животни. Здравето им обаче много зависи от условията, в които ги отглеждате. Ако те са оптимални и в клетката се поддържа чистота няма да имате проблем с новият любимец. Повечето от заболяванията трябва да се търсят в неправилното хранене или неподходящо място на клетката в дома. Профилактиката при този вид животни е за предпочитане пред лечението.

Тъй като хамстерите живеят кратко трябва още в зоомагазина да се избере млад и добре подвижен индивид, който да радва собствениците си по-дълго време. Въпреки това и дори при много добри условия на отглеждане вашият хамстер може да се разболее. Признаци на това са намалената подвижност, безапетитие, притворени очи, изтечения от очите или носа, проскубване или опадане на козината.

При наличие на някои от тези симптоми трябва да се обърнете към вашият ветеринарен лекар. Не трябва да му давате лекарства без лекарско предписание. Така вместо да му помогнете може да му навредите.

 


Scroll to top