KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Вторник, Август 04, 2020

Черна котка - суеверия

Черна котка

Черната котка има забележителна история от времената, когато е била обожествявана и е стигнала до времена, когато е била изгаряна жива, тъй като е била смятана за въплъщение на дявола.

Черният цвят и помага да ловува през ноща, но в хода на историята котките с чисто черна козина често са считани за символ на злото, нo при някои народи черната котна носи щастие.

Ако погледнем еврейския и вавилонския фолклор, ще видим, че черната котка е значела, че змия е легнала на нечие сърце. В Древен Египет котките са били свещени и когато семейната котка е умирала, тялото й е било мумифицирано.

Римляните гледали по подобен начин на котките, именно те са внесли котките в Европа. По това време котките са смятани за талисмани, особено ако са черни и ви пресекат път.

Първо Църквата започнала да ги свързва с вещерство и магия. През 17 век черните котките вече напълно са свързвани със злото и вещерството, защото са придружителки на вещици и магьосници, били извор на страх.

Те страдали най-много там, където имало най-много гонения на вещици, по време на инквизицията са изгаряни с тях. Векове наред хората са вярвали, че вещиците умеят да се превръщат в черни котки, затова в средновековна Европа черните котки се залавяли и се изгаряли на клада.

В редица култури черната котката се смята едва ли не за единственото живо същество, което е способно да проникне в светът на мъртвите и да се върне невредимо. Смята се, че виждат духовете и могат да преградят пътя им от отвъдното, че могат да лекуват болести и да пазят децата от уроки.

Има много суеверия, свързани с котките, от всеизвестното "черна котка ми мина път - очаква ме лош късмет" до поверието, че ако черна котка скочи върху мъртвец, той ще се превърне във вампир.

Има няколко страни, които все още смятат, че черната котка е добър знак. В Англия, Ирландия и Япония, се счита за лош късмет ако бяла котка ти мине пътя, а черната котка е символ на добър късмет.

В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Но все пак в Ирландия, ако черна котка ти пресече път под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест.

В много страни все още вярват в суеверието за черната котка, която пресича пътя! Вярването, че черните котки носят лош късмет има солидни основи в Америка, вярвало се е, че е лош знак, ако черна котка ти пресече път, но пък е добро предзнаменование, ако пуснеш черна котка в къщата си.

Едни ще ви кажат, че това са лоши създания и трябва да бъдат избягвани, други, че това са обикновени животни и трябва да се отнасяме към тях като към всяко друго животно.

Ивaйло Станчев, Магистър по философия


Scroll to top