KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Кучета подушват кой е болен от рак

Овчарка

Интересът към дъха като сигнал за болест съществува от дълбока древност. Днес традиционната китайска медицина разполага с методи за такава диагностика, а специално обучени кучета успешно подушват рака.

Официалната медицина свързва с лошия дъх немалък брой заболявания. Най-често това са възпаления на венците, зъбни проблеми, инфекции в устната кухина, уголемени сливици, синузит, белодробни увреждания.

Известно е, че изпарението на развалени яйца /т.е. на сероводород/ от устата, възниква при загниване на белтъчни храни в стомаха.

Този проблем се появява след преяждане, но и при гастрит /възпаление на стомаха/ с ниска киселинност. Киселият дъх пък е резултат от гастрит с висока киселинност или от язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Мирис на ацетон или на гнили ябълки се появява при недобре лекуван диабет и други проблеми на задстомашната жлеза. Често неприятните отделяния от устата, съпроводени с горчив вкус, насочват към увреждане на черния дроб и жлъчката, а при заболявания на бъбреците дъхът замирисва на урина.

Тези подтискащи самочувствието промени не могат да се премахнат само с измиване на зъбите, почистване на езика и жабурене с вода за уста. Нужни са изследвания и лечение на нарушенията, довели до болестното състояние. При здравия човек дъхът също има особености.

Това са доказали специалисти от Федералния технологичен институт в Цюрих, които направили анализи върху дишането на доброволци в продължение на 9 дни. Учените използвали т.нар. масов спектрометър - уред, който отчита масата на химическите съединения.Така били открити близо 100 съединения в човешкия дъх. Някои от тях, като въглероден двуокис и изпарения от течности, били практически еднакви по маса у всички здрави хора.

Но изследователите установили и други съединения в различни количествени съотношения, уникални за всеки човек. Така швейцарските специалисти стигнали до извода, че анализът на дъха може да замени пръстовия отпечатък в криминалистиката. Вероятно в медицината тестът по дъха ще бъде предпочитан, защото е неагресивен и бърз. Очаква се той да стане необходим елемент от диагностиката.

Ивайло Христов, Русе


Scroll to top