KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Стопаните на кучета са с по-здрави сърца

Семейсво с куче

Хората, които се стремят към дълъг живот в добро здраве и искат да се предпазят от болести на сърцето, могат да обмислят идеята да си вземат домашен любимец, и по-специално куче, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско проучване.

Авторите му от американската Асоциация по сърдечносъдови заболявания са анализирали предишни изследвания за връзката между притежанието на домашен любимец и здравето.

 Анализът е показал, че собствениците на кучетата имат по-здрави сърца от хората, които не отглеждат домашни любимци.

Проучването е разкрило още, че индивидите с вече проявени сърдечносъдови проблеми имат по-голям шанс за оцеляване, ако се радват на компанията на домашен питомец.

Най-солидните данни са от проучвания, които показват, че собствениците на кучета се движат много повече от останалите хора.

Домашните любимци освен това влияят благоприятно и върху душевното състояние на собствениците си - помагат им да понасят по-леко стреса, тревогите и депресията, и да се чувстват по-уверени в себе си.

Миналогодишно изследване показа, че притежаването на куче, щастливият брак и приятелите са ключът към дълголетието, съобщи в. "Дейли мейл".

Резултатите сочат, че те са по-важни от мястото на раждане и социалния статус.

Изследването започнало през 1940 г. и проследило над 200 млади, бели и здрави американци от младежката до напредналата им възраст, като преценки били правени на всеки две години.


Scroll to top