KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Как да предпазим лаптопа си от домашните любимци?

Котка и лаптоп

На всеки собственик на домашен любимец /най-вече куче и котка/ е станало пределно ясно, че съжителстовото му с другия домашен любимец - лаптопа е не много удачна комбинация.

Някои са го разбрали по трудния начин /след посещение на IT сервиз или фирма за почистване на компютри/, други са взели предварително мерки. Но фактът си е факт.

 Съвременния преносим компютър /лаптоп, ултрабук, нетбук/ е наистина чувствителен към прах, косми и други замърсявания. А няма по-добър генератор на косми от домашното ни животинче. Освен това то не знае колко пари ни струва ноутбукът, не знае, че не е хубаво да се дращи с нокти по дисплея или да маха опашка върху клавиатурата, не знае че бутането и разливането на чаша с кафе е погубно за техниката.

Не само че не знае, но и никога няма да разбере нашите терзания. Какво да направим - да си продадем компютъра или да обясним на шефа, че не може да вземем работния лаптоп за уикенда? Няма начин. В съвремието ни едва ли има човек без поне 2 преносими устройства като ноутбук и смартфон, отделно няма семейство, което да не притежава компютър.

Как обаче всички да са доволни? Ето 10 съвета от нас:

1. Първият ни съвет е разбира се да почиствате редовно дома си и да приучите вашия косматко на базови хигиенни навици. Почиствайте му козината на определено място и в определено време, така че да не прави заря от косми из целия дом.
2. Ако имате достатъчно жилищна площ си обособете една малка стая за работен кабинет. Там спокойно може да си държите цялата техника, принтера, дисковете, документите. Естествено не давайте достъп до кабинета на домашните любимци или малките ви деца. Последните също правят големи поразии :)
3. Ако нямате място в жилището, си обособете работен кът като приучите домашния ви приятел да не ви безпокои там. Когато приключите работа затварайте капака на лаптопа, за да не бъде издраскан.
4. Ако наблизо имате етажерка или закачалка е добра идея да държите лаптопа или другата си техника по-високо и на недостъпно място.
5. Понеже последното не би попречило на котката ви да се качи къде ли не, си купете калъф и винаги дръжте ноутбука си прибран на сигурно място.
6. Вместо калъф може да го прибирате в чантата или специално да му ушиете протектор.
7. Ако имате време и талант, може да си ушиете неповторим и дизайнерски калъф сами.
8. Ако ползвате компютър може да си ушиете калъф или покривало за монитора, клавиатурата и мишката естествено. Коя котка не обича мишки?
9. Правете поне веднъж годишно профилактика на лаптопа си с почистване от прах, косми, трохи и замърсявания. Тази практика ще ви се отблагодари.
10. Разхождайте домашния си любимец, обръщайте му внимание, играйте си и той няма да ревнува от техниката в дома ви. Така всички ще сте доволни.

Моят приятел +Victor Boychev разбра всичко това по трудния начин. Той участва в състезанието "Защо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?" и в разгара на надпреварата лаптопа му отказа. Вместо да работи над своя сайт за ревюта на лаптопи Acer, той трябваше почти седмица да остане без ноутбук в дома си. Причината естествено беше ясна: прах и косми от неговия любим кокер шпаньол Коко, но пък през тази седмица той му отдели заслуженото време и наваксаха пропуснатото - разходки, игри в парка и много лудеене на четири крака...


Scroll to top