KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Най-бързият език в света

Хамелеони

     В този прекрасен дъждовен ден ние сме на линия със забавна и интересна информация. Ако се чудите, кой ще Ви се изплези най-бързо на този свят без дори да забележите, то това е хамелеонът.

     The New York Times сподели, че д-р Кристофър Андерсън изследва поведението и начина, по който се хранят хамелеоните. Тези влечуги притежават уникалната способност да менят цвета си според околната среда, в която се намират. По този начин те се прикриват от плячката си, докато дойде моментът да изстрелят дългият си лепкав език, сходство типично за някои саламандри и жаби. Д-р Андерсън провежда своите експерименти в Университета Браун, който се намира на терирорията на Съединените Щати.

     При изследванията си ученият е забелязал, че колкото е по-малък хамелеона, толкова по-голям и развит е апаратът, благодарение на който изстрелва езика си. Кост, мускул и език представлява това биологично устройство, което стои свито и заредено, като опънат лък. Разстоянието, на което хамелеоните „изплезват” език е до два и половина пъти повече от дължината на собственото им тяло.

     Най-малкия хамелеон, който д-р Андерсън е наблюдавал е Rhampholeon spinosus, чиято бързина на разтягане на езика достига 2590.8 метра в секунда, следователно с него издърпва към 264 грама в секунда при приложена сила от 14040 вата на килограм.

     В Мадагаскар живее най-малкият хамелеон в света, който е защитен вид. Причината по-големите хранителни апарати да се намират в устата на по-малките гущери от този вид се дължи на техния метаболизъм. Малките животни като цяло се нуждаят от повече храна на килограм заради него.


Scroll to top