KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Opah – топлокръвната риба

Лунна риба

     Досега се смяташе, че не съществуват топлокръвни риби, но „Опа”(Opah), опровергава това вярване. Тя е първата по рода си, която е изцяло топлокръвна, като кръвта в тялото й се загрява чрез циркулация.

     Това позволява на рибата да се движи и ловува енергично из дълбините на океана. До колкото е известно рибата тон и определени видове акули притежават способността да затоплят само части от телата си. Те загряват мускулите, мозъка и очите, което им позволява да плуват при много ниски температури на голяма дълбочина и да търсят храна. Въпреки това дори на тях им се налага да се връщат към повърхностните слоеве, тъй като в противен случай има опасност сърцето им да спре от студа.
     Opah, или лунна риба, както още я наричат, поддържа 4 – 5 градуса по Целзий над температурата на водата, в която плува в момента. Това е възможно благодарение на гръдните й перки с които плува,и които приличат на криле. Този хищник не е необходимо да се връща към повърхността благодарение на структурата си, която не позволява на топлината да се разсее и изчезне.
     Лунната риба плува на дълбочини между 50 и 400 м., храни се с калмари и по-дребни риби и тежи около 90 кг, като има овална форма с размери на гума. На вид е ръждиво-червена, с яркочервени перки и бели петна по тялото си. 


Scroll to top