KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Четвъртък, Март 21, 2019

Бездомните кучета в София намаляват

Бездомните кучета в СофияПовече от 2 500 безпризорни животни са били осиновени от столичани само през изминалата година. Предстои ново преброяване на кучетата, което трябва да отчете намаляването им с една трета, надяват се от общината.

Оказва се, че най-успешният начин за справянето с проблема с бездомните кучета е хората, които обичат животни, да ги прибират в домовете си.

В приютите на територията на София в момента има около 1000-1100 кучета, така че изборът е доста голям. През изминалата година общината е хвърлила доста усилия и средства, за да ограничи броя на безпризорните животни.

Какво може да направи общината с бездомните кучета? 

Общината може да прибере, кастрира и да пусне отново на улицата всяко бездомно куче. Ако са агресивни обаче отиват в приют за постоянно. В момента 500 са кучетата в най-големия софийски кучкарник в Богров. Има голям интерес към осиновяването, но главно от чужбина.

Около 9000 са бездомните кучета в софийско според последното преброяване от миналата година. Половината вече са кастрирани, уверяват от общината. От скоро напълно безплатно общинарите кастрират и домашните дворни кучета при желание на собствениците.

В момента най-много бездомни кучета има в крайните софийски квартали Люлин, Младост, Надежда и Дружба. Все по-често там се забелязват нови кучета, донесени и пуснати от други населени места в близост до София, което се очертава като нов сериозен проблем за столицата.

През настоящата година трябва да започне строителството на 2 нови приюта с капацитет за още 1000 кучета. След броени дни пък започва новото преброяване, което трябва да потвърди очакванията на общината за сериозно намаление на безпризорните животни.

 


Scroll to top