KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Четвъртък, Юни 17, 2021

Доберман

Доберман  Добермана (доберман пинчер) е порода куче, създадена в Тюрингия, Германия в края на XIX век. Оригиналното име на породата е тюрингски пинчер, но след смъртта на своя създател Фридрих Луис Доберман през 1894 година, е заменено на доберман пинчер. След 1949 година е премахната думата пинчер, и се казва Доберман.

Външен вид

Ушите му обикновено са щръкнали на горе(при копиране, по принцип са клепнали ) , опашката му е къса и към краката цветът на козината се променя. 

Размер

Ръст 68—72 см (мъжки) 63—68 см (женски) Тегло 40—45 кг (мъжки) 32—35 кг (женски)

Нрав

Доберманът е единствената порода куче, чиято насоченост е да бъде телохранител на своя стопанин. Интелигентен, лесно податлив на обучение, силен и ловък той живее с желанието да служи на човека. Пълен с енергия, весел и общителен той създава здрава връзка със своето човешко семейство и особено с “избрания” човек, който остава единствен за него за цял живот. Доберманът съществува за да бъде до стопанина си, да се грижи за него и да пази неговия живот. Недоверчив е към други хора.

 

Враждебност 

Доберманът е враждебен към лица, които не познава. Не проявява агресия към други кучета, ако не бъде предизвикан. Сприятелява се бързо с хората. Особено добър е към децата.

Здраве

Средно доберманите живеят между 10 и 14 години, те често страдат от редица здравословни проблеми - разширена кардиомиопатия, маточна гръбначна нестабилност, болест на простатата. 


Scroll to top