KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Далматин

ДалматинДалматинът (на латински: Furlinos) e хърватска порода домашно куче отглеждано до Втората Световна война в Хърватия главно от местни италианци с кожа, покрита с петна, най-често черни, но също понякога кафяви или други цветове (ако са кръстосани или заради генетични грешки).

Знае се, че когато се родят нямат петна и докато растат, петната са появяват по цялото им тяло. Този процес свършва, когато станат на една година.

Ноктите и носът са със същия цвят като петната.

 


Произход и история

Смята се че произхода им е Далмация - сегашна Република Хървати където още през епохата на късната античност и средновековието Далматина е изобразяван върху стенописи на късноримската и ранновизантийската аристокрация, която ползвала както свидетелстват късноримския хронист Енодий - 5век тези кучета като символ на властта на съответния Магистер милитум на Далмация заедно със знаците на сигнифера (които освен жив Далматинец, били вълча кожа с маска с човешки образ, носена от знаменосец ) на съответния римски легион на западната римска империя ,лагерувал по тези земи.

Отделно от това, в императорските имения главно в Спалато (днешен Сплит) още по времето на император Диоклециан (284-306) Далматинците били отглеждани в специални стопанства, където ловци ги обучавали за лов, осъществяван от императора когато резидирал в Далмация.

През по късните епохи, Далмация била под управлението на Венецианската Република, Далматинеца представлявал специална порода, която имали право да развъждат по тези места само венецианските дожове и членовете на Великия съвет на Венеция и ги използвали главно като ловни кучета и за декорация на каретите си. От тогава тази порода кучета е основно по произход италианска и се е отглеждала в Далмация - главно от местни италианци чак до Втората световна война (когато след нея Югославия по споразумение с Италия изселва италианците от Хърватска и Адриатика).

През годините на Първата и Втората световна война и до днес Далматинеца е основното служебно куче на италианската армия и италианската погранична стража-Guardia alla frontiera и както показват архивни снимки от 1917 г. тези кучета са носили гранична служба във Фиуме (днес Риека в Хъърватска) и в Албания.

През Втората световна война ролята на кучетата далматинци се повишава в италианската армия още повече и те са използвани за гранични, следотърсачески и охранителни по време на италианската окупация на Далмация, Албания и Гърция, а също и по време на бойните действия с Гърция през 1940 - 1941г и в Северна Африка 1941-1943г за откриване на ранени и трупове на убити италиански войници и офицери.

Една преписка на италианското военно министерство от годините на войната показва, че италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини в подражание на съюзника си - хитлеристка Германия, където за военни цели Немската овчарка била на голяма почит, решил да се "конкурира" с немците и във всяка военна част на армията имало по няколко кучета далматинец като аналог на немските овчарки във Вермахта.

През военните години на капитулацията на Италия 1943-1944г тези кучета спасили живота на не малко криещи се от немците италиански войници и офицери, поради което Далматинеца служи в италианската армия и до днес като основно нейно служебно и граничарско куче и е патентована по италианското законодателство.

Разбира се през вековете породата е разпостранена и по други краища на Европа и света. В България тя е разпространена в по-голям мащаб през 60-те и 70-те години на 20 век.

Общи параметри на породата

Далматинецът е средно едро куче, силно и издръжливо. Спокойно преодолява дълги преходи. Пропорциите на тялото му са изключително хармонични.

Темперамент

Спокойно, уравновесено, в повечето случаи общително и дружелюбно, в много редки случаи е агресивно и опасно.

 


Scroll to top