KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Шнауцер

ШнауцерШнауцерите не са от породите кучета, които могат да се похвалят с благороден произход. В миналото са били работни кучета. Изпълнявали са всякакви задачи като охраняване на конюшни, понякога придружавали стадата добитък, помагали в лова и чистели къщите на своите стопани от мишата напаст.

По-късно били "повишени в чин". Получили правото да съпровождат карети и дилижанси. Аристократите обаче не си падали по шнауцерите, поради което в историята няма период, в които може да бъде наречен "времето на шнауцерите.


През 1880 г. шнауцерът преминава от категорията "просто куче" в групата "породи". Именно тогава в Германия бил създаден първият примитивен стандарт на шнауцерите. Истинското развъждане на тези кучета започва през 1895 г. Названието "шнауцер" /"брадат"/ кучето получава от един от основателите на породата, чието име било Шнауцер.

Едва през XX век шнауцерът се радва на любовта и признанието, които заслужава. Усъвършенстването на неговите качества, работоспособност, смелост, ум и издръжливост не оставило равнодушни военните и митничарите. Добрите му маниери и чистоплътността му пък покорили естетите сред любителите на кучета по света.

Тъп като шнауцерите никога не са били "на мода", вероятно затова интересът към тази порода от създаването й до днес е постоянен. Те са отлични пазачи, решителни, агресивни и безстрашни. Имат мълниеносна реакция. Винаги са готови за действие. Това е най-кратката характеристика на породата.

Шнауцерът никога не притъпява своята бдителност и постоянно е зает с охраната на своя стопанин и неговото семейство. Той е непретенциозен и издръжлив и с голямо удоволствие лудее по време на разходка, независимо по кое време на денонощието е. Целият му вид е толкова забавен, че неизменно предизвиква смях в околните хора.

Козината на това куче няма миризма и не събира мръсотия. Тя се подстригва два пъти годишно, за да се обновява. Разбира се, това е трудоемка задача, но затова пък кучето е винаги много елегантно и спретнато. 

Кучетата от тази порода обичат абсолютно всички в семейството от най-малкия до най-големия. Кучето, независимо от недодялания си вид е особено внимателно и търпеливо с малките деца. Нещо повече, то дори запомня всичките ви приятели, а враговете ви предизвикват у него силна ярост.

Готово е да изпробва мощните си челюсти върху всеки, който иска да навреди на стопанина му.

Шнауцерите са универсални по размери. Ако семейството ви е голямо и у дома има мъж, най-подходящ за вас е ризеншнауцерът.

Ако ви е необходим верен пазач, вземете си мителшнауцер. Той е със средни размери и е много бдителен телохранител.

А ако искате игрив, но все пак зъбат приятел, за вас е подходящ цвергшнауцерът, който не се отличава с внушителни размери и заплашителен вид, но има приличен за размерите си лай и може да респектира всеки неканен гост.


Scroll to top