KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Пекинез (втора част)

Здравословни проблеми

Пекинезите се отличават с някои специфични за своята порода здравословни проблеми. Най-честата причина за смъртта на тази порода е сърдечна недостатъчност.

Ако този проблем се открие рано и бъде лекуван с лекарства кучето може да живее много години.

Пекинезите не понасят добре горещото време поради дългата си козина.

Добре е по време на летните месеци кучетата да бъдат постригвани и да стоят на сянка. Жегата учестява и пулса им, което ги кара да се задъхват и да дишат трудно. При екстремно високи температури пекинезът може да получи слънчев удар и да умре.

Породата се отличава с големите си черни очи, които често им създават проблеми. Често срещан е проблемът с невъзможността на кучетата да затворят клепача си напълно. Този проблем има няколко степени на сложност.

Някои пекинези го имат от рождение и могат да изгубят зрението си до 3-4 месеца, а други не го губят до края на живота си. За предотвратяване на тези последствия се използват различни медицински препарати. Друг проблем свързан с очите на кучетата е отделянето на кафява течност от тях, която наподобява сълзи.

Тя се стича от очите и стига до козината около носа на животното. Ако не се почиства тази козина остава твърда и мокра, сякаш топирана с гел. Този проблем обаче се среща по-рядко.

Както всяка малка порода кучета, така и пекинезите имат проблеми с гръбнака. Затова те не бива да бъдат насърчавани да скачат по фотьойли и легла или да изкачват стълбища. Най-често срещаният проблем е разместване на част от костите на гръбнака, което е много болезнено за животното, но може да бъде излекувано бързо от специалист.

Легенди

  • За пекинеза са известни няколко легенди, едната от които се казва „Лъвът и мармозетката“:
  •     Лъвът и мармозетката се влюбили. Но лъвът бил твърде голям. Тогава лъвът отишъл при Буда и му разказал историята си. Буда смалил лъва до размерите на мармозетката и така бил създаден пекинезът.
  •     Лъвът се влюбил в една пеперуда. Но лъвът и пеперудата съзнавали, че разликата в размерите им е твърде голяма, за да бъде пренебрегвана. Тогава двамата отишли при Буда, който им позволил техните размери да се срещнат по средата. Така бил създаден пекинезът
  •     Лъвът се влюбил в една маймуна. Но те осъзнали, че има разлика във външния вид. Двамата отишли при Буда , който ги превърнал в едно. Така бил роден пекинезът.


Интересни факти

  •     Сред известните любители на тази порода са Барбара Картланд, Шърли Темпъл, Лорета Суит, Елизабет Тейлър, Бети Уайт и Алис Рузвелт и Валентин Георгиев
  •     Интересен факт е, че само две кучета оцеляват при потъването на Титаник и едното от тях е пекинез.Scroll to top