KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Характеристика на породата Торняк

Торняк

Торняк е планинско овчарско куче с произход Босна и Херцеговина и Хърватска, чиято задача е да предпазва стадата овце в оборите от големи хищници като вълци и мечки. Влиза в групата на пазачите на обори и на молосите.

Първите писмени сведения за породата датират отпреди девет века и я назовават „Canis montanus“ (планинско куче). Във родните страни на торняка - Босна и Херцеговина и Хърватска днес живеят много такива кучета.

Смята се, че торнякът се е развил от хималайски молоси, като тибетския дог, пренесени по Кехлибарения път.

 

Както много други балкански овчарки, като карстска овчарка, българско овчарско куче, карпатска овчарка, шарпланинец и др., торнякът произлиза от планински регион, където е много важно добитъкът да се защитава от големи кучета, поради опасността от големи планински хищници, като мечки и вълци.

Първото пълно описание на породата прави епископа на Джяково, Петър Хърват, през 1374 г. Други такива описания са това на Петър Лукич от 1752 г. и босненски ръкопис от 1067 г., говорещ за развитието и разпространението на породата.

Торнякът е признат е от Международната федерация по кинология на 9 май 1981 г. като „Босненскохерцеговска овчарка - торняк“. През 2007 г. е преименуван на „Босненскохерцеговско-хърватска овчарка - торняк“.


Scroll to top