KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Муди

мудиМуди е порода кучета произхождаща от Унгария. Влиза в групата на овчарските кучета. Кучетата от тази порода обикновено тежат между 8,2 и 13 кг и са високи между 38 и 48 см при холката.

Козината е средно дълга и къдрава, по-къса по краката и лицето. Според породният стандарт, мудитата могат да имат черно, пепеляво, кафяво, бежово или бяло мерле.

Стандартът също указва къса опашка. Когато някое куче се роди с дълга, по-късно тя се купира. Мудито е обикновено куче-пастир, но се използва и за пазач на стадата и ловец на гризачи. Дори в родината си, мудито е по-неизвестно от други унгарски кучета, като пули и комондор.

Муди е интелигентно, смело и нежно куче. То изгражда по-силна връзка с един член от семейството, Разбира се, много добре с деца и други домашни животни. Има развити защитнически инстинкти и към непознати се държи подозрително. Представителите на породата ще се чувстват добре, ако бъдат отглеждани в къща със средно голям двор.

Продължителността на живота им е около 14 години. Здравословното им състояние е отлично - процентът на развилите дисплазия на тазобедрената става е много малък. Поддръжката на козината е много лесна - необходимо е сресване от време на време, само.


Scroll to top