KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Фландърско бувие

Фландъско бувие

     Bouvier des Flanders(на френски) или „ Белгийско – френска овчарка” се появява на територията на Белгия(област Фландрия). В миналото са използвали тези кучета предимно в животновъдството и земеделието, като „пастири”, поради лоялността и работната им етика към човека, които са се запазили и до днес.

     Напоследък хората се насочват към тази порода при избора на домашно куче. Изключителен приятел и верен спътник, който е търпелив и любящ към децата, са основни черти от характера му. Притежава мек, гъст и добре развит подкосъм, както и гъста и твърда космена покривка. Мъжките Бувие достигат между 36 – 54 кг., докато женските, който са по-малки –  от 27 до 36 кг. Височината им варира в рамките на 59 – 68 см.

     Тези кучета се отличават със завидно здраве, но е важно да проверите дали родителите им имат  OFA и CERF сертификати. Притежават добре развита мускулатура, пропорционална глава за тялото с добре развити шия и гърди, силно окосмени с щръкнали уши и опашка. Законите във Фландрия, откъдето произлиза породата забраняват, от 2006 г. насам, забраняват купирането на животното. Продължителността на живот на Бувие варира между 10 – 12 години.

     Нуждаят се от опитен собственик, както и от социализация с други кучета и деца, още от съвсем малки.  Необходимо е да навършат 2 – 3 години, за да се считат за съзряли, тъй като се развиват по-бавно физически и умствено. Ежеседмично сресвайте козината, особено брадата, както и измивайте и почиствайте Фландърското Бувие на 4 – 5 седмици. Може да живее на двора, но се чувства най-добре на закрито в къщата. Редовните тренировки са важни, както и уверено, без агресия, да показвате на животното кой е шефа.


Scroll to top