KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Леопардово куче – Катахула

Катахула

     Прекрасни, красиви и впечатляващо приятелски настроени към хората кучета, чието име на индиански означава „чиста вода”(Катахула). Това е първата порода развъждана за пазене на стада и лов в Северна Америка.

     Родното им място е щата Луизиана(район Катахула). Леопардовото куче притежава богата история датираща още от 1540 година, когато испански мастифи са били кръстосани с червен вълк. В последствие са облагородени с кръвта на босерона. Самия президент Рузвелт е ловувал с Леопардови Катахула.
     Тези животни са силни, макар и средни на размер, покрити с къса, гладка и гъста козина срещана в различни цветове – шоколадово, жълто, мерле, бриндъл, както и мраморна и черна окраска с подплащници. Теглото на тези кучета варира от 24 до 40 кг., а височината им – от 51 до 67 см. Имат умерено големи глави, здрави тела, мощни челюсти, клепнали уши и опашка, която си носят надолу.
     Тази порода е впечатляващо интелигентна и енергична, като има силно изразени социални качества. Притежава добре развити защитни инстинкти и е предана на господаря си. Продължителността на живота на Леопардовите кучета е средно 14 години. Поддръжката им е много лесна, сресват се рядко, но са много активни и изискват доста разходки и упражнения, за да бъде добре за тях да се отглеждат в апартамент. Подходящи са за фермери или големи активни семейства, тъй като Катахулата е приказно мила порода.

  


Scroll to top