KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 21, 2022

Шведски лапхунд

Шведски Лапхунд

     Породата датираща от преди 7000 години е може би най-рядката в света. Говори се, че от нея са останали приблизително 10 кучета. Ланхунда е предназначен и използва, за да пази стадата с елени в Лапландия.

     Тази порода спада към овчарския и шпицовия тип кучета. Лапхунда има силно тяло и средни размери, като козината е дълга, права, гъста и водоустойчива. Най-често срещаната окраска е черно, жълто-кафяво и златисто, като тук-там се срещат сиви, бели и кремави петна. Имат издължена муцуна и широки скули, като височината им варира от 39 до 51 см., а на тегло са между 2123 кг. Притежават тъмни овални очи, изправени уши, както и бухнала опашка, която често носят навита над гърба си.
     Шведският лапхунд контактува изключително много с децата. Мил, любящ и интелигентен със завидна лоялност към господаря си. Няма проблем с другите домашни любимци, но е доста подозрителен към непознати хора и животни. При най-малкия сигнал за опасност веднага започва да лае, за да предупреди стопанина си, точно като едно истинско куче пазач. Породата не е подходяща за отглеждане в тесни пространства и апартаменти, както и в райони с топъл климат. Лапхунда живее щастливо и интензивно около 17 години, като се отличава с доброто си здраве. Много е важно козината да се реши всекидневно, за да запази доброто си състояние.


Scroll to top