KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 21, 2022

Персийска хрътка – Салуки

Салуки

     6 000 г. пр. н. е. се появява тази уникално красива и изящна порода кучета. Интересен е факта, че в исляма тези животни са се считали за единствените чисти и благородни кучета, а другите не.

     Наричат ги владетелите на пустинята – бързи, с елегантна походка и нежна структура. Салукито притежава гладка и мека космена покривка, като около главата, предната част на крайниците и тялото козината е плътна и прилепнала и е по-дълга около опашката, ушите и задната част на крайниците. Персийската хрътка има много и разнообразни цветове, като най-често срещаните са: бяло, черно, сиво, кремаво, трицветна или на петна и т.н. Има дългокосмести и късокосмести Салуки.
     Макар и доста слаби тези кучета са силни и ловки с аеродинамична форма, която подобрява значително бързината им. На височина достигат средно 5870 см., а на тегло варират от 14 до 60 кг. Животът им продължава около 12 години. Салукито издържа да тича продължително време без почивка, поради дълбокия си гръден кош, плътно замускулената си шия и тясната, но дълга глава. Това е изключително вярно куче, с добре развит ловен инстинкт и ловува чрез зрението, а не обонянието си. Притежават впечатляващ интелект и чувствителност.
     Персийските хрътки са подходящи да участват в кучешки спортни състезания, като не се препоръчват за лениви и рядко излизащи от дома си стопани. Толкова са активни и атлетични, че биха тичали след колата ви, отколкото да се возят в нея. Предани и търсещи постоянното внимание на стопанина си, поради което не обичат да остават сами. Ако имате деца, Салукито ще е техният „бодигард”, но ако имате други животни те ще бъдат ловувани от тази порода. Поддръжката на козината е лесна, ако е късокосместо, но в другия случат сресвайте кучето всеки ден. Могат да преследват дивеча от разстояние 5 км. и развиват над 50 км./ч.


Scroll to top