KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Понеделник, Октомври 18, 2021

Карелско мечо куче

Карелско мечо куче

     Тази порода кучета е считана за национално богатство във Финландия. И сами можете да се досетите, че животното е обучавано и използвано за лов на мечки.

     Породата се използва главно за лов на едри животни като мечки, рисове, лосове. Изключително независимо куче, което е предназначено за страни като Швеция, Норвегия, Финландия и Русия. Води началото си от област – Карелия, където поради предимно едрият дивеч хората са се нуждаели от силен, смел и упорит ловец.
     Мечото куче притежава силно развита мускулатура и една от най-силните захапки сред кучетата. Справя се безпроблемно с планинските студове, заради мекото си подкосмие и грубата и гъста козина. Като размери достига към 50-60 см., а на тегло – 20-25 кг. Притежава малки очи и уши и непогрешимо обоняние. Много добре се концентрира и ориентира, когато преследва жертвата си. Украсата му е от тъмна до черна с бели петна главно по гърдите, предната част на крайниците и корема.
     Карелското мечо куче е много забавно, игриво и енергично. Породата е известна със своята упоритост, независимост и интелект. Лидерството е основна цел на стопанина още от ранна възраст, за да е възможно да се достигне подчинение на поведението и характера. Кучето не е за отглеждане в апартамент или от стопанин без нужните умения и воля в сериозното обучение. Не се препоръчва съжителство с други животни – те ще бъдат преследвани, а другите кучета ще бъдат доминирани от тази порода.
     Живее около 10-12 години и се нуждае от много тренировки и движение. За тези, които успеят да пречупят кралския му темперамент то се превръща в незаменим другар и лоялен до гроб приятел. Козината се реши при смяна, а тъй като кучето е устойчиво на всякакви климатични промени шансът да се разболее е почти нулев.


Scroll to top