KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Китайско голо качулато куче

Китайско голо качулато куче

     Изключително екзотична порода, която се нуждае от специални грижи. Тези кучета печелят едни от най-престижните награди на кучешки изложби в света.

     Китайското качулато куче е познато още от времето на толтеките, които са го използвали за различни ритуали. Оскъдната козина, която е само по главата, опашката и малко по краката, както и липсата й на останалата част от тялото е в следствие на генетична мутация.
     Това животинче достига скромните 31 см. на височина и тежи не повече от 4 – 5 кг. Може да се срещнат и екземпляри с козина по тялото, но това са редки случаи. Изглеждат голи, но всъщност притежават тънък слой козина, който им седи като пух. Китайското Качулато куче се разделя на 2 типа – еленов и конски. Различават се по костната структура, която при еленовия тип е много крехка. По средата на главата на кучето се спуска козина към шията му, която оформя подобие на качулка. Лапите са интересни, защото приличат на лапи на заек, а опашката, която е дълга и тясна в края покрита с косми приличащи на четка. Цветовете на козината на това животно са от бледо розово, през червеникаво-кафяво до сивкаво-синьо.
     Грижите за Качулатото куче са важни и съществени за неговото оцеляване. Голият вид кучета се мажат с хипоалергични кремове без аромати против слънчево изгаряне. Хубаво е да се къпят един път на 10 дена и всекидневно да се сресват окосмените зони, за да не се спластяват. Тези крехки създания имат бързорастящи нокти, които е важно да се изрязват. Лесно се поддава на обучение и е много активно и игриво, а продължителността на живота им трае 10 – 12 години.
     Тези кучета имат постоянна нужда от вниманието на хората и не обичат да стоят сами. Подходящи са за отглеждане в апартамент и се радват на непознатите, както на стопаните си. Много се привързват към дома и човека, който се грижи за тях. Имат склонност към гризене на предмети и ровене в саксии. Ако се социализира от малко проявява дружелюбие към всичко живо, което му се изпречи на пътя.


Scroll to top