KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек

     Представителите на тази порода произхождат от Тайланд и също така ги наричат Тайландски ловни гончета. Характерна тяхна черта е гребен от козина, който расте в обратна посока и се намира на гърба им.

     Тайландския Риджбек е бил развъждан със специална мисия, а именно ловът на кобри. Това е рядко срещана порода с изключителни ловни и охранителни качества.
     Външният им вид е впечатляващ с добре развитата си мускулатура, клиновидна глава и щръкнала нагоре опашка. Окраската им е сива, черна, кестенява или синя, като козината е къса и твърда, но се срещат кучета и с мека такава. На височина достигат 51 – 60 см., а теглото варира от 22 до 34 кг.
     Тайландския Риджбек е много решителен, енергичен и интелигентен, но най-силната негова черта е специалната връзка, която изгражда със стопанина и семейството, в което живее. Разбира се добре и се отнася внимателно към малките деца и другите животни, с които живее. Ако кучето не ви познава не бързайте да „нахлуете” в наблюдаваната и пазена от него територия, защото е възможно да бъдете нападнати. Много са бдителни и винаги нащрек, в готовност да защитят своя дом и семейство.
     Притежават изключително много енергия и поради тази причина се препоръчва да бъдат отглеждани в къща с голям двор или ферма. Не се препоръчват студените климатични условия за това куче и също е важно да се социализират от много малки. Опитът в отглеждането на кучета е предимство за всеки човек, който желае такава порода, тъй като изискват отдаване, ако желаете да изпълняват подаваните от вас команди. Козината им се поддържа лесно, а здравословното състояние, като цяло на породата, е отлично. Продължителността на живота им е приблизително 12 – 13 години.


Scroll to top