KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 21, 2022

Чинуук дог

Чинуук дог

     Чинуук дог е порода работливи, мили, интелигентни и приятелски настроени кучета. Те са много отговорни, сериозни и отдадени на поставената им работна задача.

     Тази изключително рядко срещани животни възникват през 1917 година в Ню Хампшир, с цел – теглене на шейни на дълго разстояние. Смята се, че Артур Трийдуел Уалден е дал начало на развитието на тази порода. Чинуук догът е голямо силно куче със замускулено тяло. Притежава гъста и дебела козина в кафяви, оранжеви и жълти окраски. На височина достига от 54 до 70 см., а на тегло – от 24 до 33 кг. Има красиви бадемови очи оцветени в амбър намиращи се на широката му глава със заострена муцуна, като носи опашката си леко навита.
     Тази порода се отличава със своята преданост към господаря си. Децата се разбират много добре с Чинуук догът и взаимно се привързват един към друг. Никога не проявява агресия към други животни или непознати, а най-много въздържаност или резервираност. Една от малкото породи кучета, които не обичат да лаят и съответно не са подходящи за кучета пазачи. Заради силната привързаност към семейството не е подходящо да се оставят вързани и самотни за дълго време. Подходящи са за апартамент, но при условие, че се разхождат редовно.
     От 10 до 16 години е продължава техният живот. Козината се поддържа лесно, а здравословното състояние е отлично.


Scroll to top