KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Немски дог

Немски дог  Немски дог (Deutsche dogge) е порода кучета с гигантски размери, една от най-големите породи кучета.

 

История на породата

За предшественици на настоящия дог се приемат Bullenbeisser (булдог), а също и Hatz-and Sauruden (ловни кучета за диви прасета), които са били среден вариант между силния мастиф от английски тип и бързата и сръчна хрътка. Под наименованието Dogge първоначално се е разбирало голямо, мощно куче, без определена порода. По-късно специални имена като „улмски дог“ (по името на град Улм в Германия), „английски дог“, „датски дог“, Hatzrude (ловно куче), Saupacker (преследвач на диви свине) и Grosse Dogge (голямо куче), са класифицирали тези кучета според големината и цвета им.

През 1878 в Берлин е основан седемчленен комитет, съставен от активни развъдчици и съдии, председателстван от д-р Bodinus, който комитет взел решение да класифицира всички гореизброени варианти като „немски догове“. Така била поставена основата на развъждането на нова немска порода.

През 1880, по повод на една изложба в Берлин, бил съставен и първият стандарт за немския дог. За поддържането на този стандарт според изискванията на МФК от 1888 г. се грижи Клубът на немския дог.

 

ОБЩ ВЪНШЕН ВИД

Немският дог, в своята благородна външност комбинира голямо, мощно и добре конструирано тяло с гордост, сила и елегантност. С хармоничната си и пропорционална външност, както и с изключително изразителната глава, немският дог впечатлява наблюдателя като благородна статуя. Неслучайно е наречен Аполон сред кучешките породи.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ

Немският дог е с почти квадратна форма, което се отнася особено за мъжките животни. Дължината на тялото (измерена между дръжката на стернума и седалищния израстък на таза) не трябва да превишава височината при холката с повече от 5% при мъжките и с 10% при женските.

ПОВЕДЕНИЕ / ТЕМПЕРАМЕНТ

Догът е приятелски настроен, любящ и предан на своите стопани, особено на децата. Резервиран е към непознати. Кучето трябва да е уверен, безстрашен, лесно управляем и покорен компаниьон и семеен приятел с висока устойчивост към провокации и без агресия.

 

Сериозни недостатъци

ТЕМПЕРАМЕНТ: Плахост
ЧЕЛЮСТИ/ЗЪБИ: Клещовидна захапка
ОЧИ: Ектропия или ентропия
ОПАШКА: Силно завита опашка

- Повече данни за стандарта на породата


Scroll to top