KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Боксер

Боксер  Боксерите са средно-високи, късокосмести, силни и атлетични домашни кучета. Те са с пясъчен или тигров цвят и "сплескана" муцуна с характерен изглед.

Родоначалник на боксера е Брабантски буленбайсер. Тези кучета са били развъждани от ловците, защото са били най-добрия помощник в лова. Задачата им е била да уловят и задържат вече вдигнатата от гончетата плячка, както и да я запазят до идването на ловеца.

Необходими са били кучета с възможно най-широко разположение на челюстите и зъбите, за да имат здрава захапка, която да държи дълго. Буленбайсера е притежавал тези характеристики, а също така е бил широко разпространен и развъждан, но разбира се само за горе описаното предназначение. Селекцията започната в края на 19ти век е причина за днешния изглед на боксера - куче с широка муцуна и леко вирнат нос.

Името на буленбайсера означава "Хапещ бикове". Другата базова порода, използвана в първичната селекция, е бил английският булдог.

 


Германският Боксер клуб е основан през 1895 в Мюнхен, а първата специализирана изложба на боксери е била проведена в същия град и същата година. Стандартът е бил установен в началото на 20-ти век заедно с публикуването на развъдната книга или т.нар. Zuchtbuch.

Mühlbauer’s Flocki е първият регистриран в книгата боксер през 1904. Интересното е че внесената от Франция, Alt’s Flora, е била една от най-типичните представители на породата за онова време и е допринесла много за установяването им.

Произход на името

Етимологията на името Боксер все още не е напълно изяснено. Възможно е да има връзка с храброто и юначно минало на породата или може би, както други казват с особенността да се изправя на задните си крака и да размахва предните като боксьор и дори да "дриблира" с тях сякаш играе футбол.

Темперамент

Боксерът трябва да е спокоен, самоуверен и уравновесен. Темпераментът е от изключително значение и изисква голямо внимание.

Положителни страни:
Към Собственика: Привързаност, преданост.
Към Деца: Защитник, игрив, жизнерадостен (може да е твърде жизнерадостен за много малки деца).
Към други дом. любимци: Добър ако е възпитан правилно.
Към Чужденци: Пази семейството, недоверчив към чужденци. Способен да разпознае заплаха, и дружелюбен ако е добре социализиран.
Към други кучета: Възможни са проблеми ако не е добре социализиран.

Да се обръща особено внимание:
Социализация: За да не демонстрира агресия към непознати и непознати кучета от същия пол
Ежедневни тренировки: За да не е деструктивен
Обучения в подчиняемост: За да прекратите рисковете и лаенето по време на игра и намалим естественото му желание за независимост.


Scroll to top