KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Понеделник, Август 02, 2021

Канадски сфинкс

Канадски сфинксПородата е безкосместа, гола, наречена "лунна котка" и е получена вследствие мутация в щата Онтарио през 1966 г.

Първоначално полученият гол котарак бил кръстосан със своята майка и поколението дало началото на нова порода. Освен с отсъствието на космена покривка, породата се характеризира с нежна кожа и намален ръст.

Смята се, че безкосмести котки са отглеждали още древните ацтеки, а по-късно и мексиканците. И до днес в Мексико се срещат екземпляри от безпородни безкосмести котки, които през лятото са "голи", а през зимата имат съвсем къса козинка на гърба. Породата е призната от всички световни организации.

Екстериор и стандарт

Тялото е гъвкаво, тънко и стройно. Главата е триълълна, с клинообразна форма, с леко издадени скули и къс нос. Ушите са широко поставени, големи, със закръглени краища. Очите са дълбоко поставени, леко косо насочени. В зависимост от цвета на кожата могат да бъдат златисти или с меден оттенък. Крайниците са тънки, стройни, с малки овални лапи.

Опашката е дълга и завършва със заострен край. Качествените котета от тази порода се раждат напълно голи и остават такива, а други котетата се раждат с къса, много мека бархетна козина, която с възрастта постепенно опадва, като остава леко пухеста само на муцунката и външната страна на ушите, лапите и връхната част на крайниците. Кожата може да бъде с всякакъв цвят и рисунък, като цветът на очите трябва да хармонира на цвета на кожата.

Цветови варианти - примери:
SPH w 61 - канадски сфинкс бял със сини очи
SPH n - канадски сфинкс черен
SPH n 03 - канадски сфинкс черно-бял биколор

Качества и поведение

Котките от породата сфинкс са повече от всички други породи изложени на простуди, а и заради лошата терморегулация се нуждаят от постоянна висока температура в дома. Не трябва да се подлагат на пряка слънчева светлина, тъй като кожата им е засрашена от изгаряне. Къпят се ежеседмично, защото всякакви нечистотии полепват по тях.

Всекидневно се почистват очите и ушите им. Те са спокойни, добродушни и ласкави. Не обичат да ги натискат и мачкат. Трудно се размножават, поради което се срещат изключително рядко.


Scroll to top