KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Златист хамстер

 Златистият хамстер (Mesocricetus auratus) е вид малък хамстер със светла козина и един от най-добре известните членове на семейство Хомяковидни. В природата не се срещат толкова често, но са популярни като домашни любимци по цял свят. Използват се и за научни изследвания.

История 

През 1930 година се смята, че Златистият хамстер е изчезнал вид, но през тази година близо до Халеба в Сирия еврейският археолог Аарон Абрамс открива гнездо на малък гризач и 12 малки, които не може да идентифицира. Абрамс изпраща цялото семейство на Еврейския университет в Йерусалим, където определят гризачите като Златисти хамстери. Те развъждат вида при лабораторни условия и в резултат всички днешни хамстери произлизат най-вероятно от тази майка и бебета, открити в Сирия през 1930.

Общи сведения

Възрастните индивиди имат дължина на тялото 12-15 см, а опашката им е 0,5 см. Новородените тежат 2-3 г, а възрастните — 110-150 г. Живеят в плен 2-3 години. Имат слабо зрение, но сетивата им за мирис и слух са много добре развити.

Температурата на тялото на златистия хамстер е 36-37°C. Сърцето извършва 280-500 удара в минута. Има диплоиден хромозомен набор (44 хромозома).

Разпространение

Те са типични пустинни животни.

Начин на живот и хранене

В природата Златистият хамстер живее сам и защитава яростно своята територия от натрапници или други.
120 гр. зърнена храна
Слънчоглед (суров и не повече от 2-3 зърна на ден- високо съдържание на мазнини), фъстъци (не повече от един на ден- високо съдържание на мазнини), пшеница, ечемик, царевица, корнфлейкс (без захар), лешници (един на седмица), орехи (по-рядко- високо съдържание на мазнини), сурови макарони, сух грах, сухар (на малки парченца), сено (трябва винаги да има в клетката — служи също построяване за гнездото)

Размножаване

Мъжките хамстери достигат полова зрялост на 10-11 седмици, а женските - 7-8. Добре е женските да се заведат при мъжките, а не обратно, защото женската ще се опита да защити териториата си. Бременността на хамстерката е около 15-17 дни.Женските раждат до 7-8 малки.След раждането на малките те не трябва да се докосват преди да навършат 20 дни.След 20 ден малките могат да се докосват,защото тогава те могат да гледат,да се хранят и са напълно окосмени.Ако се докоснат преди 20 ден,майката ще прояви канибалство и ще изяде малките си.Добре е след раждането мъжкикия да се отдели в друга клетка,защото той както майката ще прояви канибълизам и ще изяде малките без основателна причина


Scroll to top