KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Змията като домашен любимец

змията като домашен любимец

Да отглеждаш куче е нещо традиционно. Да си вземеш котка - пак е в реда на нещата. Пернатите са също сред обичайните любимци. Дори хамстерите не предизвикват негативни емоции, ако и да приличат на мишки, пък макар и пухкави, но змия!

Е, това си е вече неприятна работа. Малцина се осмеляват да си вземат подобен любимец в дома. Още по-малко пък са онези, които изпитват любов и с нежност гушкат влечугото.

Макар че и такива има. Най-често това са тийнейджъри, които по този начин се опитват да впечатлят някого или пък просто да докажат на света, че са по-различни.

Не са редки случаите, когато възрастни си отглеждат змии просто защото изпитват симпатии към този род същества. Виж, женският пол определено не си пада по тази работа.Сред змиите, предпочитани за домашни любимци, класацията води питонът. В интерес на истината това е доста интелигентно влечуго, твърдят спецовете. Не е тайна, че в Индия го ползват като пазач на дома.

Но като цяло тая работа със змиите вкъщи е доста съмнителна. И все пак какво трябва да знаете, ако сте решили твърдо, че искате такъв любимец? Ако ви е за първи път, то в никакъв случай не си вземайте животинка, която предвещава да стане огромно чудовище, предупреждават опитните тераристи. Боата и питонът не са лъжица за всяка уста. Първо, те достигат до внушителни размери, което предполага по-просторно жилище. В случая няма да им бъде много приятно да обитават терариум 50 х 50 см, сврян в единия ъгъл на панелката. От друга страна, те са за хора с повечко финанси, тъй като си хапват обилно. Боата например обожава меню, в което предястието е едно пиле, основното е заек, а десертът - морско свинче. Истина е, че тя се храни по веднъж на ден, но затова пък - всеки ден.

С отровни змии въобще не е желателно да се захващате - ясно по какви причини. Все някой ден влечугото ще се измъкне от жилището си. Тогава вече става опасно. Може дори да плъзне по каналите и да ви докара доста ядове със съседите.

Най-подходящи за начинаещите тераристи са змиите от семейството на смоците. Първо, защото това е абсолютно безопасно същество, и второ - смоците имат толкова много разновидности - цели 2000, - че биха задоволили и най-капризния бъдещ собственик. Терариумът за смока трябва непременно да има някакви клони, тъй като този вид животно обожава да се катери и увива по дърветата. От само себе си се разбира, че стъкленият съд е добре да бъде висок. На дъното, а и по клоните поставете достатъчно листа, тъй като смокът има нужда от време на време да се крие. Пръст, пясък, торф и паничка с винаги прясна леко топла вода изчерпват нуждите на влечугото.

Питоните са сред най-търсените змии за домашни любимци.


Scroll to top