KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Зайци - грижа и отглеждане част I

зайчето - грижа и отглеждане

Тези симпатични приятелчета са чудесни домашни любимци за всички хора, които имат желание да знаят повече за техните нужди.

Въпреки, че да се грижиш за зайче изглежда лесно, всъщност има доста специфични изисквания.

Всеки ще се съгласи, че преди да се вземе зайче у дома, трябва да се потърси литература или да се прегледат уеб-сайтове с информация.


Тук ви предлагаме няколко бързи съвета.

Дом 

Домашните зайци са различни от техните диви събратя и не трябва да се оставят навън - трябва да живеят вкъщи. Не понасят добре температурните промени, особено през летните месеци. Дори и да решите да оставите зайчето да се скита из цялото ви жилище или на ограничена площ, всичко трябва да е обезопасено.

Едно малко зайче винаги може да намери куп опасности у дома. Зайците обичат да дъвчат, затова е важно да се обезопасят всички електрически кабели. Тяхното желание да дъвчат крие риск от отравяне, ако попаднат на инсектициди, родентициди и почистващи препарати. Опасни са и някои растения-алое, азалия, момина сълза, филодендрон и други. Ако се отглежда в клетка, то трябва да има осигурено достатъчно пространство за придвижване.

Клетката трябва да бъде поне пет пъти по-голяма от размера на зайчето. Ако има телен или мрежест под, тя би била твърда за лапите му, които не са защитени с възглавнички като на котките и кучетата. Ако използвате такава клетка, покрийте обезателно пода с твърда повърхност. Винаги е нужно да има кутия в клетката, например картонена, където зайчето да се крие.

Уважавайте нуждата му от „тихо време”... зайците обикновено спят през деня и през нощта, а са по-игриви на зазоряване и привечер. Добре е няколко часа всеки ден да прекарват извън клетката. Освен, че обичат да тичат и подскачат, те с удоволствие изследват заобикалящата ги среда. Това е времето да общувате с вашият любимец.

Тоалетната

Точно както и котките, зайците много лесно могат да се научат да използват тоалетна. Поставете в клетката съд с напълнител, за да стимулирате това поведение. Можете да използвате дървени стърготини /талаш/ или абсорбиращи гранули. Ако зайчето свободно се движи във всички стаи е добре да имате няколко такива съда на удобни места. Грижете се редовно да е чисто, да не става на буци и да не се разпрашава. Сменяйте ежедневно.

Балансирано хранене

Зайците имат сложна храносмилателна система и е важно да получават подходящата за тях храна. Много здравословни проблеми често са причинени от храни, несъобразени с тяхната храносмилателна физиология. Основната заешка диета трябва да съдържа следните храни:

  • Сено. Зайците се нуждаят от сено! Те трябва да го получават в достатъчно количество всеки ден. Сеното доставя необходими фибри за храносмилането им и ги предпазва от проблеми като-безоари, диарии, затлъстяване. Подходящо е сено от тимотейка, овес и др. Сено от люцерна трябва да бъде давано само на възрастните зайци и то в малки количества или въобще да не се дава, тъй като е много калорично и богато на протеини и калций.
  • Зеленчуци. В допълнение към сеното, диетата на един възрастен заек трябва да съдържа листни зеленчуци-салата, магданоз, цикория, глухарче и др. Разнообразието е важно, така че хранете зайчето с различни зеленчуци. Когато давате нов зеленчук - започвайте с малко количество. Анимационните филми и приказките са ни накарали да вярваме, че морковите са любимото лакомство на зайците. Много зайци обичат моркови, но те са богати на скорбяла и трябва да се дават в умерени количества като награда.
  • Плодове и лакомства. Докато сеното и зеленчуците са основното в диетата, плодовете с лакомствата са истинско удоволствие за зайчетата. Любимо лакомство са ябълките-почистени, без дръжки и семки, а също круши, праскови, сливи и пъпеш. Богатите на захари банани и грозде също са добре, но трябва да се дават ограничено.
  • Готови храни. Ако решите да използвате такива храни, което е много удобно, давайте ги в неголеми количества, разделено на два пъти през деня. 
  • Вода. Зайците винаги трябва да имат на разположение достатъчно количество с прясна вода за пиене. Сменяйте я всеки ден. Обикновено се използват специални бутилки. Бъдете сигурни, че вашето зайче знае как да си служи с бутилката. Измивайте я всеки ден и следете да не се запушва.

Храни, които трябва да се избягват: маруля, домати, зеле, пшеница и други зърнени, боб, грах, картофи, цвекло, лук и много други. Никога не давайте шоколад, бонбони, желирани храни и изобщо човешка храна.


Scroll to top