KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Зайци - грижа и отглеждане част II

зайци - грижа и отглеждане част IIВ миналата статия ви разказахме за дома, храненето и тоалетната на вашето зайче, тук ще научите още полезни съвети за вашия домашен любимец.

Дъвчене
То е част от заешкото поведение, но не трябва да се превръща в разрушително. За да е зайчето активно, то трябва да разполага с дървено блокче за гризане или твърд картон в клетката.

Избягвайте предмети с твърди краища, мека гума и други, от които зайчето може да откъсне и погълне парчета.

Носенето на ръце

Зайците са нежни животни и трябва да се държат и пренасят внимателно. Костите им са деликатни, а мускулатурата на силните им задни крака превишава силата на скелета им. В резултат на това един борещ се да се отскубне заек лесно може да счупи собствения си гръбнак.

За да вдигнете зайчето, положете ръката си отдолу и отпред, а с другата отдолу и отзад и го вдигнете леко, като го насочите към вашето тяло. Никога не го носете така, че да виси, не го подхващайте през стомаха и не го вдигайте за ушите.

Не забравяйте, че зайците по инстинкт са преследвани животни и много от тях не обичат да бъдат вдигани и носени. Бъдете търпеливи със зайчето и му дайте време да свикне с това.

Почистване

Зайците се почистват един друг около очите, ушите, върха на носа, главата и врата, така че те с удоволствие биха приели вие да им правите това. Като всяко едно животно , всеки заек ще има различни предпочитания къде да бъде докосван.

За разлика от котките, зайците не могат да повръщат погълнати топки козина, така че се грижете да отстранявате опадалата козина. Добре е да го сресвате с четка или гребен по няколко минути всеки ден. Някои породи дългокосмести зайци имат още по-специални изисквания, заради козината.

Медицински грижи
Точно както котките и кучетата, домашните зайци трябва да получават подходящи медицински грижи, включително редовни профилактични прегледи, обезпаразитяване, годишна ваксинация, редовни прегледи на зъбите и устната кухина, подрязване на ноктите, преглед на ушите и др.

Кастрация
Сравнително непопулярно за зайци у нас, но ще ви осигури спокоен и здравословен живот за вашия любимец. Кастрацията при мъжките намалява агресивното поведение и инстинкта за маркиране, а също риска от рак на тестисите, а при женските намаля риска от злокачествени образувания на репродуктивната система в късна възраст.

Един или повече?
Зайците са социални животни и повечето ще са по-щастливи да си имат другарче, отколкото да живеят сами.

Когато обмисляте да си вземете заек в къщи не забравяйте, че това не е играчка и изобщо не е най-подходящия любимец за дете. Зайците са животни със специфични изисквания на отглеждане и необходимост от постоянно наблюдение.


Scroll to top