KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Всичко за фретката

Fretka

Декоративното порче или така наречената Фретка, още не е много разпространен вид домашен любимец у нас.

Въпреки това, взимането на такова нестандартно животинче, все повече и повече започва да набира популярност.

Когато човек си вземе домашен любимец, той поема отговорността за този нов живот и се старае максималко да задоволи нуждите му, тъй като обаче приютяването на порчетата все още е нова мода у нас, трудно се намира добре синтезирана и качествена информация за отглеждането на животинчето.

За това ние се заехме да откроим, най-важната и вярна информация за това интересно животно.


Какво трябва да знаете, когато решите да приютите Фретка в дома си?

Трябва да знаете, че има минимална разлика между мъжките и женските екземпляри. При раждането си и женските, и мъжките не се различават по големина, но след време мъжкото порче достига двойно по-голям размер от женското.

При покупката на женско порче, трябва да го кастрирате преди да се е разгонило, защото ако не го направите, това може да доведе до сериозното заболяване - апластична анемия, която може да доведе до неговата смърт. Порчетата са изключително социални животинчета, за това винаги е по-добре да се отглеждат по две, за да не се чувстват самотни, но ако все пак нямате възможност да гледате две, то тогава се опитайте да осигурите максимален брой играчки и територия за игра.

Също трябва да знаете, че когато мъжките са в размножителен период, те започват да пазят територията си и могат да станат раздразнителни и дори агресивни, което ги прави опасни за другите порчета.

-Избора на клетка

Клетките на порчетата могат да бъдат както едноетажни, така и двуетажни. Ще трябва да се заемете с „обзавеждането” на стаите на вашия любимец, ще трябва да откроите място за тоалетна, за сън и за храна, трябва също да осигурите тъмно местенце, където да може да се крие, ако пожелае. За такова местенце можете да приспособите някоя непотребна кутия например. Мястото за спане и почивка трябва да има нужните постелки. Порът не обича да спи на открито и поради това е необходимо да му поставите в телената клетка кутия с подходяща постелка. Тази постелка трябва да бъде добре закрепена така че порът да не може да я влачи из клетката или да я завлече в тоалетната си. За постелка може да използвате стара тениска или кърпа, която да може да почиствате лесно. Избягвайте постелки от стърготини особено борови или кедрови, защото те причиняват дразнене на очите и дихателни проблеми. Постелката също така трябва да е с размери, които не позволяват на пора да я погълне. В клетката винаги трябва да има вода и храна. Тоалетната трябва да бъде така направена, че в предната си част да е достатъчно ниска, за да може пора да влезе, а в задната си част леко издигната така че да го прикрива докато е вътре. За постелка в тоалетната на пор може да използвате котешка тоалетна. Добър съвет е да му оставите малко от фекалиите, като по този начин пора няма да си играе вътре в тоалетната.

-Храната за  порчето

За храненето на фретката, можете да използвате специализираните за порчета сухи храни, като трябва да следите дали в тях се съдържат високи стойности на високи протеини, които е важно да приема често вашата животинка. Ако в храната се съдържат само протеини от растителен произход, животното трябва да яде по-големи количества от нея, за да си набави нужните вещества. Бебетата порове се нуждаят от навлажнена и мека храна. Ако използвате сухи пелети за хранене трябва да ги сложите в малко вода и да ги поставите в хладилник за няколко часа, след което пелетите ще са готови за храна на малките фретки.


Scroll to top