KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Хелер

Хелер Хелерите, наричани също мечоносци, са вид лъчеперки от семейство Живораждащи шаранозъби.

Имат тяло, което не може да се сбърка, особено с израстъка на опашната перка, който го различава от другите риби.Оригиналната окраска е смарагдово зелена, но чрез кръстоски с плати и молинезии са се получили интересни пъстри рибки.

Местообитание
Хелерът се среща в дивата природа в Мексико, Гватемала, Панама и Антилските острови. Тази малка и много красива рибка обаче е истински "survivor" сред декоративните риби. Тя може да оцелее в екстремни условия на t- от порядъка на ( -3C до -4C ).

Размножаване
Разможава се лесно, като единствената забележка към акваристите е аквариума да е добре залесен. Това залесяване е нужно поради факта, че след раждането живородките стават канибалистично настроени към поколението.
След като женската роди се изважда от водата и се мести в общият аквариум при другите риби. Температурата на водата на малките се подържа 26 - 28 градуса. Дребосъците се хранят с тубифекс, но може и да им се дава първите 3 до 4 дена парченце жълтък, разтворен в чаена лъжичка вода.

Любопитно
Интересното е че хелерът може лесно да се кръстоса с плата и се получават интересни окраски, което се отразява много добре на бъдещото поколение — то става по-силно и по-плодовито! Това е възможно и с молинезия ,като ефектът е същия.


Scroll to top