KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Септември 19, 2021

Десет мита за кучето

Кучешка карикатура1. Щом кучето яде трева, значи скоро ще завали дъжд. Пълна глупост. Кучето яде трева или защото я харесва, тъй като някой храни съдържат витамини и микроелементи, или за да предизвика бързо повръщане и да пречисти стомаха си.

2. Ако кучето лае и вие срещу Луната – очаквайте нещастие. И това е измислица. Кучето е наследило виенето от своите предци - вълците. По този начин разговарят помежду си членовете на вълчата глудница. Кучето не вие срещу Луната: просто ярката лунна светлина пробужда в него древния инстинктивен стремеж да се събере с глудницата, която в светлите лунни нощи е била съпътствана от особено успешен лов.

3. Суровото месо може да превърне и най-добродушната болонка в агресивен хищник. Кучето е хищник и затова суровото месо е важна част от неговото меню. Изборът на храна не води нито до събуждане на хищнически инстинкти, нито пък ги приспива. Същото се отнася и до агресивността. Животното може да стане по-агресивно с дресировка, но не и с хранене със сурово месо.

4. В нинанъв случай не давайте сирене на кучето – това може да притъпи неговото обоняние. Не е вярно. Сиренето въздейства върху обоянието на кучето не повече от вмирисаното месо. Сиренето, което охотно ядат повечето кучета е много полезно за регулиране на стомашната микрофлора. 

5. Продължителното хранене с конско месо може да предизвика диария и изтощава кучето. И това не отговаря на истината. Конското месо е ценна храна, която се усвоява добре и е евтина. Полезна е не само за възрастното куче, но и за кутрето.

6. Захарта е абсолютно забранена за кучето. Не е съвсем така. Както и за човека, така и за кучето захарта е полезна, тъй като допринася за попълване на силите. Ето защо в незначителни количества тя трябва да се добави в храната. Малко парченце захар – това е лакомство, с което вие поощрявате кучето по време на обучението и което до голяма степен определя успеха на дресировката. Внимавайте да не прекалите като приучите своето куче към захар, бонбони и шоколад! Не се чудете, когато то затлъстее и стане чест посетител при ветеринарния лекар.

7. Девствеността допринася за различни заболявания сред които и рак. Не отговаря на истината. Случайте на рак на млечната жлеза се срещат при девствените кучки не по-често, отколкото при онези, които са имали многократно потомство.

8. Твърдението, че всички достойнства на потомството зависят от качествата на бащата е измислица. Качествата на кутретата в почти равна степен са заимствани както от бащата, така и от майката. Сперматозоидите и яйцеклетките съдържат еднакъв брой наследствени фактори.

9. Кучешката мас е ценно лекарство. Глупости. Кучешката мас често се използва при ревматизъм, измръзване и обриви. В действителност тя не носи нито полза, нито вреда. Но при вътрешно приемане при туберкулоза такава процедура е опасна, тъй като се губи ценно време за тази безсмислена терапия. Освен това, маста може да е заразена с трихинелоза.

10. Това, че кучето може да мисли, смята или пее като човек, е по-скоро мечта, отколкото факт. От време на време в различни шоу-представления се появяват “кучета-гении”. Това, което те демонстрират от една страна е доказателство за тяхната висока съобразителност, а от друга страна, говори за хитроумна дресировка, благодарение на която кучето реагира и на едва забележими команди на своя дресьор.


 


Scroll to top