KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Любопитни и интересни факти за котките


Ето 10 интересни факта за котките :

1. Дали при котките има левичари?
Колкото и странно да звучи, според резултатите от проучване, около 40% от котките имат предпочитание към използването на лявата или дясна лапа. А останалите 60%? Може би си служат еднакво добре и с двете лапи.

2. Важна ли е температурата на храната за котките?
Да, много. Те обичат храната им да не е прекалено студена или прекалено гореща. Това се отнася дори и за плячка, която са уловили в природата. Наистина глезени животинки.
3. Всички сме чували мяукането на котетата.
Според много изследвания, така те показват дали са гладни, уплашени или щастливи, но само на нас хората. Не издават тези звуци пред други котки.
4. Котките не само падат винаги на краката си, но го правят по един и същи начин.
Първо завъртат главата си, след което гръбнака си, следван от задните лапи5. Котките са истинска машина за правене на бебета. Само една двойка котки и нейните котенца могат да доведат до 420 000 бебета за седем години.
6. Не само отпечатъците от пръсти показват индивидуалността.
При котките уникален е и носът. Браздите по нослетата на тези животинки са различни при всеки един индивид.
7. Не всички приемат черната котка като животно, което носи нещастие. Англичаните например я смятат за носител на щастие и радост.
8. Котките имат 230 кости.
9. Котката сама се грижи за чистота на тялото си и ежедневно изблизва козината си. Ако бъде лишена от това удоволствие, може толкова да се изнерви, че буквално да се побърка.
10. Котката е била опитомена доста по-късно от кучето. Първите сведения за опитомяване на котка датират от III хилядолетие пр.н.е.


Scroll to top