KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Кучетата също се разделят на oптимисти и песимисти

Лабрадор

Учени доказаха, че и за кучетата чашата е наполовина пълна или наполовина празна.

Ако кучето ви се разстройва когато излезете, то вероятно е песимист.

Четириногите, които по природа са оптимисти, са сигурни, че собственикът им ще се върне, а кучетата песимисти вярват, че ще бъдат изоставени.

Макар откритието, че кучетата проявяват човешки качества да не е изненадващо, изследователите твърдят, че то обяснява защо някои животни са щастливи, когато собственикът им ги оставя, а други изпитват тревожност от раздялата.

"Може да използваме откритията от изследванията на човешката психология, за да разработим начини за измерване на емоциите при животните. Знаем, че щастливите хора е по-вероятно да преценяват положително двусмислена ситуация. Нашето изследване показва, че това важи и за кучетата. Животните за които "чашата е наполовина пълна" е по-малко вероятно да изпитват тревожност, когато бъдат оставени сами, отколкото тези, които са по-песимистични по природа", обяснява авторът на изследването проф. Майк Мендъл от университета в Бристол.

Учените изследвали 24 кучета в два приюта, разказва Агенция БГНЕС. Първоначално било преценено дали изпитват тревожност от раздяла, свързана с лаене или драскане по вратата когато останат сами. След това, всяко куче било обучено да очаква, че когато една купичка бъде поставена на едно място в стаята, в нея ще има храна, но, когато е на друго място, ще бъде празна.

След като кучетата научили, че само в някои купички има храна, изследователите поставяли купите на "неутрални" места в стаята. Четириногите, които скачали към купите, очаквайки в тях да има храна, били определени като оптимисти. А тези, на които им било все едно, били окачествени като песимисти.

Кучетата, които страдат от тревожност при раздяла, е много по-вероятно да са песимисти, заключават учените, чието изследване е публикувано във в. "Current Biology".


Scroll to top