KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Дали животните сънуват?

dali jivotnite sunuvatЗабелязали ли сте как вашият любимец подскача и издава звуци до като спи, сигурно сте се замисляли дали сънува нещо или просто е някакъв тик на тялото, е ние ще ви помогнем да си отговорите на този въпрос.

Подобно на нас хората животните също са способни да сънуват. Те макар,че са животни също преживяват емоции, които пресъздават заспивайки. По колко време на ден прекарват в сън животните и какво е в главата им през това време?

Доказано е, че котките сънуват по три часа дневно и не е тайна, че те са царете на мързела. Денят им преминава в редуване на активни и пасив­ни фази. Всъщност котките спят по 16 часа в денонощие­то, три от които прекарват в сънища. За да разберем, дали котката сънува трябва да я наблюдаваме десетина минути след като заспи, тогава тя преминава в парадоксалната фаза на съня, в която се явяват сънищата.

Ако се доближим до котката в този момент можем да усетим леко потрепване на ухото, мустачките лапичката или опашката, това е сигурен знак, че животното сънува. Какво точно сънува котката не можем да знаем, но трябва да ви кажа, че е доказано,че изучават околната обстановка без да мърдат, като се забелязва движението само на очните ябълки, после сякаш дебнат невидима плячка, нанасят въображаеми удари с лапички и отварят широко уста за да сплашат.

Кучетата за сметка на котките сънуват само 2 часа, те спят само 12 часа в денонощието, но пък циклите им на сън са същите като при котката. Когато кучето сънува, то лае, мърда с лапи, има кучета, които дори тичат и се удрят в стените, възпроизвеждащи сцени свързани с лов, битка или бяг. Кучето сънува най-вече това, което му се случва в реалния живот - игра, защита на собствена територия, преследване на котки и т.н.


     


Scroll to top