KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Септември 19, 2021

Компютърна програма тълкува кучешкия лай

Унгарски учени са съставили нова компютърна програма, която интерпретира кучешкия лай с по-голяма точност от собствениците на кучетата, съобщи в. “Дейли телеграф”.


Разработката е осъществена от екипа на д-р Чаба Молнар от университета “Лоранд Йотвьош” в Будапеща, Унгария. Специалистите са описали изпитания с новия софтуер в сп. Animal Cognition.

Компютрите позволяват да се “преведе” това, което кучетата искат да кажат на хората. В скимтенето и джафкането на различни кучета има индивидуални различия, които дори стопаните им не могат да разпознават, казва д-р Молнар.

Компютърната програма е анализирала повече от 6000 лая и различни звуци, издавани от 14 унгарски овчарки в шест различни ситуации, за да изучи нюансите в езика на кучетата. 

 Софтуерът може да помогне на собствениците и треньорите на кучета да общуват с четириногите и да имат информация за емоционалните им състояния.

Друго възможно приложение е компютър, който “разбира”  кучешкия лай, и който едно куче може да управлява с гласа си. Когато се е натъквала на непознати звуци, програмата ги е класифицирала правилно в 43% от случаите. Най-точно се разпознава кучешкият лай в ситуация “борба” и “непознат”, а най-трудно – в ситуацията на игриво лаене.

 


Scroll to top