KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Май 14, 2021

Какво да правим, ако кучето ни пълнее

Куче гледа бисквити

Забелязвали ли сте колко често край вас се разхождат кучета, които по-скоро приличат на ходещи табуретчици, а не на стройно изглеждащи животинки, но не става дума за онези породи, които по природа са по-тромави или набити.

Както при хората, така и при животните наднорменото тегло говори за здравословен проблем. Така че, ако вашето куче е с по-закръглен силует, не се колебайте да направите нещо по въпроса, дори и видимо любимецът ви да кипи от енергия.

Много често затлъстяването при четириногите се дължи не на прехранване, а на лоша функция на някой от вътрешните органи.

Сред най-уязвимите зони са надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и черният дроб. За да изясните ситуацията, трябва да посетите ветеринарен лекар. Ако всичко с медицинския преглед е наред, то тогава наднорменото тегло може да е причинено от съвсем друг фактор.

Играйте повече
Помислете добре дали отдавате необходимото внимание на вашето куче, за да общувате с него. Това означава повече игри, редовни разходки и запознаване с други четириноги приятели. Този тип животни са много емоционални и всякакво пренебрежително поведение може да отключи подтиснатост и трупане на килца. Опитайте се доколкото е възможно да не оставяте кучето само, за дълги периоди от време и му купете различни играчки, с които да се занимава.

Излишните килограми ще се стопят с повече движение, затова ако сте заети през седмицата, отделяйте повече минути през уикенда за активни разходки. Така и вие самите ще засилите метаболизма и тонуса си.

Диетите пречат
Не правете редукция и смяна на хранителния решим на домашния ви любимец, без да сте се консултирали с ветеринарен лекар, за да не предизвикате още по-сериозни вреди върху организма на животното.


Scroll to top