KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Интересно ли е да си ветеринарен лекар?

Ветеринарни лекари

     Едва ли има човек на планетата, който да няма любимо животно. Като малки ние често искаме да си имаме домашен любимец и ни е много любопитно и интересно, когато посещаваме ветеринарен кабинет.

     Главната причина, която кара хората да се насочат към ветеринарната медицина се явява желанието им да са заобиколени от животни и да им помагат. Това явно е силна и основателна амбиция, за да се премине през продължителното следване и понякога денонощното работно време. Естествено тези жертви са нищо в сравнение с благодарността и добрите звуци и думи на пациентите и техните стопани. Но да си ветеринарен лекар е много отговорна професия, при която е важно да си съсредоточен, внимателен и загрижен. Често тя се наследява от семейството и/или се доразвива като семеен бизнес. Само че всичко се свежда до позитивната енергия и отношение, специалната връзка, която създаваш с всяко едно животинче, а това преживяване, този спомен остава за цял живот.
     Това е динамична и бързо развиваща се професия, но изисква 6 годишно обучение с много занятия, стажове, изпити  и понякога нощни дежурства. Изучават се голям брой животински видове и птици, като част от тях са домашни, а другата – селскостопански. Реално следдипломната специализация и стажуването биха могли да ви насочат към сферата на домашните любимци, екзотичните животни или зоопарковете. За последната група е необходимо да преминете през специално обучение, тъй като тези животни не се изучават във ветеринарно-медицинския факултет. Наред с трудностите тази професия носи много радост и нестихващ ентусиазъм.


Scroll to top