KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

В древността котката се е опитомявала 2 пъти

Котка

     Първоначалните данни сочат, че дивите бенгалски котки са били първите домашни любимци от този вид. Необикновената им леопардова окраска се е предала на някои от съвременните котки, които са опитомени отново за 2-ри път.

     Палеонтолози и историци разкриват, че първите питомци са се появили в Египет и Югозападна Азия преди около 10 000 години, като за техни предци се водят дивите либийски котки. Спорен е въпросът, от къде котките са се появили в Китай и дали тяхното предназначение е било да защитават земеделските култури от мишки или някакво друго.
     В село Цюанхуцун са открити скелети на котки датиращи от преди повече от 5 000 години, което навежда археолозите към мисълта, че Източна Азия всъщност е първоначалното място, където са били опитомени първите от вида си. Учените наблюдават и изследват аномалиите в тогавашната анатомия на животните и разликите им с дъвкателния апарат на съвременните котки.
     Най-вероятно китайците са опитомили предшествениците на дивите бенгалски и китайски планински котки, а не такива от Африка с либийски произход. В последствие се появява втора порода доближаваща се до модерната котка, с което можем да заключим, че в Китай котките са опитомявани 2 пъти поне.
     Остава загадка, дали обаче котките са били просто домашни любимци и защитници на реколтата или са имали по-висша функция. Телата на намерените, при разкопките в Цюанхуцун, животни разкриват, че те са били грижливо и внимателно погребвани, а не просто захвърляни от селяните. Това показва високата почит, уважение и ценност, с която са се отнасяли към котките в древен Китай.


Scroll to top