KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Декември 05, 2021

Защо децата и домашните любимци да имат различни играчки?

dog toys

Играчките са част от израстването на всяко дете. Те са връзката му със заобикалящия свят.

Какво става обаче, когато нашето дете посяга към играчките на домашния любимец?

Истината е, че това не е никак здравословно нито за детето, нито за животното. Голяма част от децата в ранна възраст играят с каквото им падне: ключове, празни кутийки, шишета, кабели. Ако вашият домашен любимец също има арсенал от 

играчки, трябва да сте предпазливи, защото е много вероятно вашето дете да прояви интерес към тях.

Кученцата са много любвеобилни домашни животни. Макар да се грижим за тяхната хигиена, това не е достатъчно. Като живи същества те също пренасят различни бактерии със себе си. Това може да навреди на вашето детенце, особено ако е по-мъничко. Всички знаем, че дечицата след като проходят, започват да проявяват любопитство към всичко по-интересно и шарено. Не е изключено детенцето да се насочи към топката на любимото ви кученце, да я захапе или да опита да я напъха в устата, за да почеше зъбките. Тази ситуация е изключително подходяща за пренасянето на бактериите, както от кучето към детето, така и обратно.

За да предотвратим такива ситуации, необходимо е да поддържаме дома чист и да възпитаме децата още от малки да се грижат за себе си, да се пазят от микроби като мият ръцете и внимават какво лапат.

Разбира се, би било нереално още от 2-годишни да очакваме, че ще спрат да играят с любимото куче/коте и ще ни слушат. За да се справим, е нужно да следваме няколко прости правила, които ще улеснят съжителството на детето с домашния любимец.

Обособете отделно пространство за вашия домашен любимец

Като пълноправен член на семейството, вашият домашен любимец трябва също да има свой кът, където да бъдат разположени играчките му. Там е мястото за забавление. Колкото по-рано го приучите, толкова по-лесно би било. Същото важи и за вашето дете - то ще знае, че там са играчките на кучето/котето и няма да ги пипа. А и по този начин няма да се получи смесване и объркване кое на кого е.

Почиствайте играчките ежедневно

Във всеки дом присъства прах. Неизбежно е още повече, ако живеят повече хора, има доста мебели, малки деца и животни.

Старайте се да не хигиенизирате играчките на любимеца много често. По този начин ще ограничите поне минимално развиването на бактерии при играчките на вашето животинче и тези на детенцето.

Опитайте да следите кой с какво играе

Знаем, че е трудно. И че няма как да отделите детето от кучето/котето. Но едно все пак ако следим за това, би било още по-лесно.

Някои биха казали, че по този начин детето ви ще израсне егоист, защото няма да споделя играчките си. Това не е вярно. Просто ще използвате други по-безопасни ситуации, за да го приучите на необходимото. Не е нужно да се разболее, лапайки топката с косми на вашия котарак, нали?

Купувайте различни детски играчки, за да ги различават

Това е най-сигурният начин, че няма как да сбъркате играчките на детето си с тези на домашния любимец. Погрижете се те да са различни, за да не стане объркване.

Ако спазите и първото правило - да бъдат в обособени места във вашия дом, всичко ще бъде наред.

И не забравяйте, че по този начин се грижете, както за здравето на вашето дете, така и за вашето животинче.


Scroll to top