KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Понеделник, Август 02, 2021

Какво трябва да знаем преди да купим папагал?


Папагал Ара

  Папагалите са разкошни, високо-интелигентни същества и могат да бъдат отлични домашни любимци. Същевременно обаче, не всеки, който иска да притежава екзотична птица трябва да го направи на всяка цена. Човек, който иска да има папагал трябва да е в състояние морално, финансово и физически да поеме тази огромна отговорност.

Знаете ли че?

Папагалите имат нужда от ежедневни контакти със стопаните си. Някои видове изискват повече контакти с техните стопани отколкото други. Какаду, лори и жако изискват огромно внимание всеки ден. Амазони, ара, вълнисти папагали, конюри, малките африкански видове папагали и корелите също се нуждаят (макар и в по-малка степен) от ежедневно внимание от страна на стопаните им за поддържане на душевния им тонус и за социализиране.

Гледането на папагал може да бъде скъпо удоволствие. Първоначалните разходи включват закупуването на самата птица, голяма клетка, и първи преглед от квалифициран ветеринарен лекар. Необходимите разходи впоследствие са за храна, МНОГО играчки, рутинни прегледи, подрязване на крила (евентуално, но далеч не задължително!!!), нокти, клюн и понякога спешна помощ от ветеринарен лекар. Медицината за птици е много специализирана. Доколкото знам, в България има съвсем малък брой специалисти в тази област (аз не познавам такива, за жалост). Нормално, тестовете, процедурите и лечението на папагалите е свързано с големи разходи. Освен това, за птиците е характерно да проявят симптоми на заболяване едва когато болестта е в доста напреднал стадий (освен, ако не протича остро). В резултат на това, започването на лечение на такъв етап често има характер на “спешна помощ” и поради това е по-скъпо.

Папагалите са шумни. Папагалите живеят в ята по много на брой. В дивата природа те поддържат контакт помежду си, при липса на пряка видимост между тях, посредством звуците, които издават. Птицата ви ще ви приеме като член на своето ято и поради това ще иска да “държи връзка” с вас посредством такива звуци. При изгрев папагалите зоват ятото за да започнат деня. При залез, папагалите зоват ятото за да се ориентират към кацане за сън. Това са нормални звуци за папагалите и стопаните не бива да се ядосват и да ограничават птиците в такива моменти.

Не всички папагали говорят. Въпреки че почти всички папагали имат способността да научават човешки говор, не всеки индивид има желание да проговори. Някои от най-добрите бъбривци са папагалите жако, вълнистите папагалчета, жълточелата амазона и двойно жълточелата амазона, но дори за тези видове няма никаква гаранция в това отношение.

Птиците обичат да разхвърлят всичко около себе си. В природата, птиците изпълняват една много важна функция – да “залесяват” гората. За да изпълни тази своя роля в дома, птицата взима част от храната си, а другата я хвърля на пода. В резултат на това, голяма част от деня ви ще бъде прекарана в почистване след вашия папагал. За да бъде една птица здрава, тя не бива да се храни само със семена. Колко дълго бихте останали здрави вие, ако се хранехте само със семена и вода? Е, същото важи и за папагалите. Всъщност, едно добро правило за птиците е, “Ако е добре за мен, значи е добре и за папагала ми”. Пробвайте системата с трите панички:

Прясна вода,
Пресни зеленчуци и плодове,
Пелетирани храни, ядки и семена


Папагалите трябва да се къпят редовно. Повечето от тях произхождат от дъждовните гори, където са получавали “душ” независимо дали искат или не по около три пъти седмично. От изключителна важност за здравето на техните пера е да се къпят често с чиста вода. Някои от тях предпочитат да се къпят с нас под душа, други предпочитат да бъдат пръскани (с пръскачки за оросяване на цветя например), други обичат в мивката под струя вода от чешмата. Често някои от тях обичат да се къпят във ваничка с вода. Пробвайте всеки от тези методи докато разберете как предпочита да се къпе вашият папагал.

Папагалите обичат да рушат. В природата, папагалите прекарват 90% от деня си в търсене и консумиране на храна. Тъй като в дома ние им предлагаме храната наготово, те имат нужда да “преоткрият” времето, което нормално би било прекарано в търсене на храна. Ако не им се предлагат редовно различни играчки, те може да решат да ползуват вашите мебели за тази цел. Играчките за папагали са направени с цел да бъдат разрушавани. Ако играчката не може да бъде “унищожавана” по този начин, възможно е птицата да не иска да играе с нея. Играчките трябва да бъдат периодично сменяни (въртяни) за да не се отегчи папагала с една и съща.

Папагалите хапят. Понякога те дори хапят ръката, която ги храни и човека, към който са привързани. Това не е като ухапване от куче. Разбира се, понякога птиците хапят в резултат на агресия, но по-вероятно е да ухапят поради страх, объркване или гняв. Като част от ежедневното им общуване те се “хапват” помежду си от време на време и очакват определена степен на толерантност от наша страна към това тяхно естествено поведение. Хапането представлява начин на комуникиране, който кара много хора да се чувстват наранени и пренебрегвани от техния любимец. Просто казано: птиците умеят отлично да комуникират. Хапането е начин да кажат: “Това не ми харесва”, при това много ефективен начин! Ние хората често не сме така директни и убедителни и имаме склонност да проявяваме злопаметност, когато някой друг или някоя птица е по-директна от нас.

Папагалите не са подходящи любимци за деца. Поради техния изключителен интелект, от тях не стават добри домашни любимци за деца. Папагалите живеят много дълго и изискват ежедневно внимание и контактуване с тяхното “човешко ято”. Едно дете преминава през много различни етапи/промени на стила си на живот (училище, брак, създаване на семейство, преместване и т.н.), което обикновено не благоприятства поддържането на дълготрайна връзка с толкова интелигентно същество като домашен любимец


Scroll to top