KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Hachiko A Dog's Story / Хачико (2009)

ХачикоHachiko A Dog's Story / Хачико (2009)

Режисьор: Ласе Холмстрьом

В ролите: Ричард Гиър, Сара Ремер, Джоан Ален, Кери-Хироюки Тагава, Джейсън Александър и др.

Държава: САЩ / Великобритания

Година: 2009

Жанр: Драма, Семеен

Сюжет:  Филмът е направен по действителен случай, който се е случил през 20 – те години на миналия век в Япония. Едно куче всеки ден изпраща и посреща стопанина си на гарата, но той внезапно умира. И тогава кучето в продължение на 9 години, всеки ден по 5 часа стои на гарата и чака стопанина си. След това японци издигат паметник на мястото където кучето е чакало господаря си.

 

Информация за кучето: Хачико (на японски: 忠犬ハチ公) е куче от породата акита ину, което става символ на вярността и предаността към стопанина си, дори години след неговата смърт. В Япония, на гара Шибуя е издигнат паметник в негова чест.

Хачико е роден на 10 ноември 1923 година в японската префектура Акита. Фермерът решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико (осмият).

Професор Уено ежедневно пътува с влака на работа и кучето всеки ден го изпраща сутрин, а след това се връща да го посрещне на гарата точно в 3 часа следобяд. На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е на 18 месеца. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога не идва. Въпреки това кучето продължава да го чака всеки ден, пристига в 3 часа следобяд и седи до късно. Въпреки че много роднини и познати се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата. Местните търговци и работниците на гарата започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.

Става известен на цяла Япония през 1932 г. след публикация на статията „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт“.

Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 години до самата си смърт на 8 март 1935 година. Една година преди това, на 21 април 1934 година му е издигнат паметник. В деня на неговата смърт е обявен ден на траур. По време на Втората световна война, когато има нужда от метал, паметникът е разрушен, но през август 1948 година е възстановен и се налага като пример на любов и вярност.

През 2009 година по мотиви от тази история е направен филма „Хачико:история на едно куче“ с Ричърд Гиър в главната роля.


Scroll to top