KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Ще бъде ли задължително имплантирането на микрочип във всеки домашен любимец?

Задължително имплантиране на микрочип в домашните любимци се опитват да въведат със закон, съобщи Николай Алексиев управител на фирмата „Микрочип" ЕОД.

Той увери, че процедурата е безопасна за животните, като няма опасност от разместване на устройството. Самият микрочип е без батерия и се активира с приближаването му до специален скенер.

Предимствата на микрочипа са лесно намиране и идентифициране на домашния любимец и лесна връзка между стопанина и ветеринарните клиники.

Ще бъде създадена онлайн база данни, в която ще бъдат регистрирани всички собственици на домашни любимци с имплантирани чипове, като в системата всеки ще има своя персонална уеб страница.
В сайта ще бъдат създадени профили на всички ветеринарни клиники с детайли за работното им време и предлаганите в тях процедури.

В базата данни всеки собственик ще получава автоматични напомняния за предстоящи интервенции и също така ще има списък с всички предишни извършени манипулации.
Достъпът до системата ще бъде денонощен и ще се съхранява всяка информация за домашните любимци в случай на загубен паспорт.

Алексиев поясни, че подобен модел на работа вече успешно се използва във Франция, Германия и Австралия.

Поставянето на чипа ще бъде с приблизителна цена около 10 лв., като годишната такса за неговата поддръжка ще бъде приблизително два пъти по-малко.

Процент от общата събрана сума ще се дарява на неправителствени организации, които се занимават с грижи за животните.

На въпрос дали проектът е обсъден с организациите за закрила на животните Алексиев отговори, че позицията им не е съгласувана, но иновативната платформа би имала изцяло позитивни резултати.


Scroll to top