KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Фенекът като домашен любимец

Фенекът е вид дребна лисица с отличителни големи уши. Среща се в пустинята Сахара, Северна Африка (с изключение на бреговата зона) и някои части на Арабия. Някои изследователи я класифицират като единствен представител на род Fennecus.

Фенекът е най-дребния представител на семейство Кучета с тегло, достигащо едва 1,5 kg. Височината му е 29 cm, а дължината на тялото - до 40 cm.

 Опашката е дълга още 25 cm, а ушите могат да достигнат 15 cm дължина. Цветът най-често е пясъчен, за да прикрива животните в пустинната среда. Наполовина по-дребен от лисицата по нашите гори, фенекът е от 7 до 8 пъти по-лек от нея, дори и да е възрастен.

Големите уши на фенека помагат за отделянето на топлина, а козината отразява слънчевите лъчи през деня и запазва топлината през нощта. Ходилата са защитени от горещия пясък с гъста козина.
Лисиците фенек имат копринено-мека, къса козина.

При отглеждането на такова животно,трябва винаги да помним,че то все още е диво.С други думи това е нещо като да си гледаш вълк вкъщи.В природата лисиците фенек се хранят с насекоми,гризачи и пустинни растения.В домашни условия тази диета спокойно може да се замени със сурово месо и зеленчуци.

Фенек са много активни животни и имат нужда от движение.С такова ''екзотично куче'' всеки в парка би искал да се снима с Вас.Можете и да си построите съоражения за лисички:например един голям дънер за катерене, ако имате двор.Останалите грижи за лисиците фенек са по-прости,също като на кучетата.Могат например да се научат да ходят по нужда в котешка тоалетна,пълна с пясък.


Scroll to top